torstai 7. huhtikuuta 2011

Portugalin tuki on virhe, johon meillä ei ole varaa

12.3.2011
Näin myöskään Suomen muille euromaille mahdollisesti antamat takaukset eivät kasva.

"Otan Suomelle kunniaa erittäin paljon siitä, että takauksia ei nosteta", pääministeri Mari Kiviniemi sanoi hieman ennen aamukolmea Suomen aikaa, kun kokous oli päättynyt...

"Hieman ihmettelen, mitä keksitään vastustaa", Kiviniemi ihmetteli varhain lauantaina opposition ulosmarssia suuren valiokunnan kokouksesta perjantaina.
07.04.2011
Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) puolustaa Suomen osallistumista Portugalin hätälainapakettiin. Kiviniemen mukaan lainapakettia tarvitaan, koska rahamarkkinoilla on nähtävissä yhä samanlaisia riskejä, jotka johtivat taantumaan 2008–2009. Taantuman uusiutumiseen ei Suomella ole Kiviniemen mukaan varaa.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) mukaan Suomen takausvastuut Portugali-paketissa ovat noin 1,2 miljardin luokkaa. Summa saattaa Kataisen mukaan kuitenkin vielä muuttua.
En tiedä enää, että pitäisikö minun itkeä vai nauraa. Ensiksi pääministeri kertoo lähes ylpeänä, että takauksia ei nosteta ja samaan hengenvetoon ihmetellään sitä, että miksi jotkut protestoivat päätöksiä vastaan. Ja nyt, tänään, pääministeri kertoo, että myrkkyä on nieltävä, kun Portugalin odotettu apupyyntö tuli. Itse ennakoin viime vuoden joulukuussa, että Portugalin rahantarve tulisi julkiseksi jo vuoden vaihteen jälkeen, mutta ihmeen pitkään Portugali kuitenkin sinnitteli. Nyt vain säästöpaketin hylkääminen maan parlamentissa johti siihen, ettei maalla ole enää varaa sinnitellä. Ja tuloksena siihen on, että Suomi ottaa lisää velkaa ja antaa nekin rahat pois.

Eikö meidän oikeasti kannattaisi harkita asiaa vakavasti?

Ensinnäkin valtava enemmistö kansasta vastustaa tukia. Iltalehden tämänpäiväisessä gallupissa on kirjoitushetkellä annettu 19 347 ääntä ja 92% vastaajista on sitä mieltä, että Suomen ei pitäisi osallistua Portugalin tukemiseen. 92% kansasta on tätä mieltä! On ensinnäkin vaikea uskoa, että uusilta kansanedustajilta löytyisi niin paljon pokkaa, että he voisivat näin kansan sivuuttaa tässä asiassa.

Toiseksi onko rahan antamisella mitään järkeä? Kreikkaan ei ole vielä annettu kaikkia luvattuja rahoja, mutta niitä on joka tapauksessa annettu jo satoja miljoonia ja takaisin on saatu muutama miljoona. Julkisuudessa liikkuneet puheet Kreikan ajautumisesta velkasaneeraukseen ovat järkyttäneet periaatteessa ainakin minua, sillä se tarkoittaisi sitä, ettemme ikinä saa kaikkia rahoja pois Kreikasta. Käytännössä Irlanti on ajautumassa samaan tilanteeseen.

Kolmanneksi mikä takaa, että Euroopan hullut vuodet päättyvät tähän ja jos eivät pääty, niin mitä tapahtuu? Korotkin nousivat tänään viimeinkin ja ilmaisen rahan aika on asuntovelkaisillekin ohi. Espanja heiluu vararikon partaalla ja vaikka maa on jo tehnyt isoja leikkauksia, on se silti vaarassa kaatua. Ja miksipä ei kaatuisi: vuonna 2007 Espanjan työttömyysaste oli 8,10% ja nyt se on jo 20,0%. Nuorisotyöttömyys on Espanjassa yli 40%, joten kirittävää on melkoisesti. Ja mikäli Espanja (tai Italia, niinkuin Soini jo ehti varoittamaan) sattuu kaatumaan, niin sitä ei euron perse enää kestä. Tuloksena on Saksan kyllästyminen koko euroon ja sitä kautta rahaliiton kaatuminen.

Kaiken kaikkiaan nyt pelataan järjettömän suurilla riskeillä, joiden realisoituminen on todellista. Katainen kutsui tätä tv-väittelyssä solidaariseksi, mutta todellisuudessa tämä koko touhu on solidaarista vain pankeille, joille rahat menevät. Minusta tuntuu siltä, että menossa on yksi maailman röyhkemmistä puhalluksista. Toisaalta kaikki tuntuu epätoivoiselta, sillä jostain syystä en usko, että uusi eduskunta jättää apupaketin hylkäämättä. Vaikka sen pitäisi, kun Nokiankin irtisanomiset ovat tulossa heti vaalien jälkeen.

Täältä tähän.

Lähteet:

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Kiviniemi+puolustaa+Portugali-tukea+Taantuma+ei+saa+uusiutua+/1135265223249
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Kiviniemi+Suomen+takaukset+euromaille+eiv%C3%A4t+nouse/1135264480710
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011040613503627_ul.shtml
http://www.indexmundi.com/spain/unemployment_rate.html
http://www.iltalehti.fi/talous/2011040713505562_ta.shtml

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...