keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Ja minä kun luulin, että aprillipäivä meni jo

Täytyy sanoa, etten ole pitkään aikaan nauranut niin epätoivoisen makeasti kuin tänään, kun vilkaisin taloussanomien sivuja. Siellä nimittäin komeili otsikko:
Ei kuplaa – asuntohinnat nousseet vain 60 prosenttia
Miten ihmeessä joku voi tälläisessä tilanteessa väittää näin? Suomen valtion velka nousee hälyyttävää tahtia, eivätkä poliitikot ole yhtämielisiä edes siitä, että kuinka paljon tämä kestävyysvaje on. Joka tapauksessa otsikko oli jo niin kummallinen, että minun oli luettava kenen suusta tälläinen käsittämätön aivopieru on päässyt. No, onneksi se selvisi nopeasti:
...sanoo Suomen Pankin asiantuntija.
Siis kuka?
Suomen Pankin ennustetoimiston päällikön Anssi Rantalan...
Jos minulta kysytään, niin Anssi Rantala sietäisi saada potkut lausunnostaan, jossa ei ainakaan terveellä järjellä ajateltuna ole yhtään mitään järkeä. Rantalalla on kuitenkin kokemusta pääekonomin hommista ja hän on koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori. Harmittavaa on nähdä, että ilmeisesti tämä valtava koulutus on mennyt miehen osalta näemmä täysin hukkaan. Joka tapauksessa miehellä täytyy olla jotain perusteluja tähän uskomattomaan väitteeseen, joten kuullaan ne ja torutaan sitten, jos toruttavaa on:
...Eri tutkijoiden raportissa päädyttiin siihen näkemykseen, että viime vuosien hintanoususta huolimatta ei voida puhua kuplasta, koska kallistumisen taustalla ovat olleet reaalikorot ja kasvaneet tulot...
Ensiksikin miksei voida puhua kuplasta? Jos ihmisten keskimääräinen reaalitulojen kehitys on ollut 2000-luvulla suurin piirtein +16% ja asuntojen hinnat ovat nousseet +60%, niin ei voida puhua kuplasta? Mitä sieniä te olette oikein siellä Suomen pankissa syöneet? Toisin sanoen kallistumisen taustalla eivät voi olla pelkästään alhaiset reaalikorot saatika tulojen nousut, vaan varsinaiset syyt ovat väistämättä muualla.
Hinnat ovat nousseet myös selvästi vähemmän kuin Ruotsissa. Jos katsoo asuntojen hintakehitystä 2000-luvulla, on nousu Suomessa noin 60 prosenttia, kun Ruotsissa vastaava nousu on 120 prosenttia, Rantala sanoo...
Se ei täällä lohduta ketään, että hinnat ovat nousseet Ruotsissa 120%! Jos hinnat ovat nousseet 60 prosenttia 2000-luvulla, on se vähintäänkin kupla, ellei peräti katastrofi. Herää jo!
Hän korostaa, että Suomen hintakehitys on ollut myös maltillisempaa kuin Norjassa tai Tanskassa. Jos vertaillaan hintakehitystä suhteessa kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin, ovat asuntohinnat Suomessa nousseet osapuilleen samaa vauhtia kuin käytettävissä olevat tulot.
EIIIIIIIII! Anssi Rantala:

Fakta 1: asuntojen hinnat ovat nousseet 2000-luvulla 60%.
Fakta 2: reaalitulot ovat nousseet tilastokeskuksen mukaan samana aikana noin 16%.
Väite: "asuntohinnat ovat nousseet Suomessa osapuilleen samaa vauhtia kuin käytettävät tulot."
Lopputulema: Väite ei pidä paikkaansa.

Voisiko Taloussanomat kysyä tätäkin asiaa joltain kaverilta, joka pitäisi edes jalat maassa? Kiinteistövälittäjiä ei sitten lasketa sellaisiksi.

Lähteet:

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2008/12/anssi_rantala_op-pohjolan_uudeksi_paaekonomistiksi_452390.html
http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2011/04/06/ei-kuplaa--asuntohinnat-nousseet-vain-60-prosenttia/20114886/139
http://www.stat.fi/til/tjkt/2009/tjkt_2009_2010-12-17_tie_001_fi.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...