Todellakin: tilanne, jossa rikotaan jo EU:n sopimuksia on "yllättäen" eskaloitumassa. Sinänsä tämä ei todellakaan ole mikään yllätys, mutta ilmeisesti EU:n päättäville elimille tilanne on yllätys. Suomi taasen on jälleen kerran luvannut lähes avoimen shekin Irlannille, joka on pelannut korttinsa yllättävän hyvin. Vai miten luulette, että avusta kieltäytynyt Irlanti yhtäkkiä tarvitseekin kymmeniä miljardeja euroja rahaa? Kuten havaitsijan blogissa todetaan muun muassa seuraavia asioita:
Jo vuonna 2008 Irlannin tilanteen kamaluus oli kaikkien tiedossa. Irlannin asuntoluottoja myöntävien pankkien taseissa oli massiivinen luottoriski.
Irlannin johto ymmärsi tilanteen herkkyyden jo silloin. Elettiin lainatulla ajalla. Päätettiin turvata pankkien lainakelpoisuus myöntämällä rajaton takaus kaikille pankkitalletuksille... Pankit ja niiden lainapapereihin sijoittaneet instituutiot kiittivät. He jatkoivat sijoitustensa kasvattamista Irlannissa johtuen Irlannin avokätisestä rajattomasta takauksesta. Tämä pahensi tilannetta, joka ennestään oli karmiva.
Irlannilla on pitkä historia siitä, miten EU instituutioista otetaan kaikki mahdollinen irti. Lenihan aivan varmasti tiesi, että ilman tukea ei tulla selviämään. Siitä huolimatta hän pitkitti prosessia kuukausia vain siksi, että tarvittavat toimenpiteet ehdittiin tehdä ennen sitä. Hän allekirjoitti uuden rajoittamattoman takausvastuun, joka on voimassa vuoden 2011 loppuun saakka. Se oli Irlantilaisten kannalta hyvä peliliike.Ja nyt: meillä on tilanne, jossa ankaria säästöjä tekevä Portugali ja Espanja sanovat, että he eivät tarvitse avustusta? Kuulostaako tutulta? Veikkaan, että tällä menolla avustuspaketti sorvataan Portugalille heti vuoden vaihteen jälkeen ja mikäli Espanjan vuoro tulee, niin rahaliitolle voidaan heiluttaa jäähyväisnenäliinaa. Meidän (Suomen) ei kannata enää osallistua yhteenkään talkoisiin, vaikka täällä kotimaassa sanottaisiin mitä Suomen kilpailukyvystä, uudesta tulevasta "tupladipistä" tai mistään muustakaan. Totuus kuitenkin näyttäisi olevan se, että tällä hetkellä Suomella menee huonosti (katso valtion velanotto) ja yhä huonommin menee jos joudumme ottamaan muiden maiden takia lisää velkaa. Herätys siellä valtionvarainministeriössä!? Jookosta?
Ja jos mietitte, että olen Portugalista huolissaan ihan omien mielipiteiden pohjalta, niin viitataanpa nyt vielä Guardianiin:
EU finance ministers are to meet again early next week ahead of the summit on 16-17 December. The mood in Brussels is febrile and there have been rumours of another extraordinary summit or session of finance ministers this weekend.Heikki Niemeläinen: Suomi voisi jättäytyä pois tukipaketeista
Officials said today there were "no plans" for a weekend session. But it is virtually taken for granted that Portugal will need to be bailed out and the €750bn rescue fund agreed in May may need to be increased as insurance against a Spanish emergency. Two EU ambassadors told the Guardian Portugal would need to be rescued very soon, despite repeated public statements to the contrary.
...Näin toimimalla Suomi noudattaisi euron syntyyn johtanutta Maastrichtin sopimusta vuodelta 1992. Maastrichtin sopimus velvoittaa valtiot huolehtimaan itse omista talouksistaan ja pankkijärjestelmistään. Sopimuksessa kielletään myös velkojen hoitaminen yhteisvastuullisesti...EU-maat erimielisiä pelastusrahojen lisäämisestä
Suuntaan tai toiseen, toimenpiteitä kaivattaisiin kipeästi. Suomessa vähemmälle huomiolle on jäänyt esimerkiksi Saksan tilanne. Perustuslakituomioistuin Karlsruhessa pohtii parhaillaan, rikkooko Saksan osallistuminen Kreikka-pakettiin Maastrichtin sopimusta...
Kassan kasvattamisen kannalla on myös EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet, joka muistutti jäsenmaita siitä, että vastuu velkakriisin torjunnasta on heillä. Ranskan presidentti Nicholas Sarkozy ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat torjuneet kassan kasvattamisen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti