lauantai 11. joulukuuta 2010

Valtionvarainministeriö haluaa leikata valtion menoja

Monet tahot ja itsekin olen blogissani ollut huolissani Suomen valtion kuluista ja menoista ja eryityisesti siitä, että valtio velkaantuu joka vuosi noin 10 miljardia euroa. Kirjoitin tämän vuoden elokuussa siitä, miten Suomi saattaa olla menossa kohti tuhoa velkojensa kanssa ja on jotenkin vapauttavaa ja virkistävää nähdä, kuinka valtiovarainministeriön virkamiehet ovat samaa mieltä kanssani: kuluja on leikattava (oli vallassa sitten kuka tahansa) ensi vaalikaudella rajusti. Se tässä ehkä hiukan ihmetyttää, että kun tilanne on oikeasti ihan helkkarin huono, niin miksei niitä nyt voisi heti leikata, mutta sekin on vain politiikkaa: on mukavampi tehdä vielä muutama miljardi velkaa ja mennä vaaleihin "puhtaat jauhut pussissa"...

Aloitetaanpa sitaateilla, Aamulehti:
Ensi kevään vaalien jälkeen valittavan uuden hallituksen on valtiovarainministeriön mukaan sopeutettava valtiontaloutta vaalikauden aikana runsaalla 10 miljardilla eurolla valtion velkakierteen katkaisemiseksi.
Valtiontalouden tervehdyttämiseksi tarvitaan VM:n uuden arvion mukaan sekä julkisten menojen leikkauksia että veronkorotuksia. Menoleikkaukset ovat ministeriön virkamiesraportin mukaan väistämättömiä.
Harvinaisen järkevää puhetta valtiovallan taholta, sillä Suomen julkinen sektori käsittää joidenkin väitteiden mukaan 60% BKT:sta ja tämä luku on valtava. Suomen julkisella sektorilla ja paperinpyörittelijöillä pitäisi pystyä johtamaan 15 miljoonaista kansaa kevyesti ja sitä kautta julkisen sektorin valtavat kulut kasvavat koko ajan. Näin ollen on päivänselvää, että julkisten menojen on pienennyttävä.

Sitaatti, Taloussanomat:
Talouskasvu ei kuitenkaan yksin poista kestävyysvajetta, ministeriö muistuttaa. Kun väestö on ikääntymässä nopeasti, pitäisi tulevaisuuden epävarmuuksiin ja uusiin taloutta uhkaaviin häiriöihin varautua vahvistamalla julkista taloutta.
Huomioidaan tähän väliin se, että julkisen talouden vahvistaminen ei todellakaan tarkoita julkisen sektorin kasvattamista. :)
Raportissa sanotaan keskeisten talousjärjestöjen arvioineen, että menojen karsiminen olisi talouden kannalta parempi vaihtoehto kuin verojen kiristäminen.

– Kun lisäksi Suomen kokonaisveroaste on jo nyt korkea, verotuksen kokonaistason merkittävä nostaminen ei ole toivottavaa, raportissa sanotaan.

Siksi sopeutus vaatii väistämättä myös julkisten menojen leikkaamista, mihin tarvitaan julkisten tehtävien ja menojen perinpohjaista läpikäyntiä poliittisen päätöksenteon tueksi.
Tämä on yllättävää tässä maassa. Valtionvarainministeriön raportti sanoo, että veroja ei saisi kiristää, vaan menoja olisi leikattava. Näen tämän ajatusmallin erittäin terveenä ja realistisena jo pelkästään sen vuoksi, että keskituloisilla ei ole kertakaikkiaan varaa maksaa enempää veroja velkojensa ja muiden maksujensa kanssa.

Sitaatteja, Helsingin sanomat:
Kestävyystarkastelussa mitataan, riittävätkö tulot menoihin eli palveluihin, eläkkeisiin ja muihin etuuksiin ilman, että velkaantuminen ryöpsähtää käsistä.

Arvion mukaan eivät riitä.
Niin.
Ensi vaalikaudella taloutta pitäisi tasapainottaa 1,5 miljardilla eurolla joka vuosi. Neljän vuoden aikana se tarkoittaa veronkorotuksia ja menoleikkauksia 6 miljardin euron edestä...
Nämä välittömät budjettitoimet eivät kuitenkaan yksin riitä.

Loput neljä miljardia raportti esittää kerättäväksi kasaan rakenteellisia uudistuksia tekemällä. Käytännössä se tarkoittaa opiskelun vauhdittamista, uusien työpaikkojen luomista ja entistä pidempien työurien tekemistä.
6 miljardin menoleikkaukset kuulostavat harvinaisen kovilta, mutta samalla tässä tilanteessa riittämättömiltä. Jopa valtionvarainministeriön virkamiehet kuvittelevat, että loput 4 miljardia pieraistaan
  • opiskelun vauhdittamisella, joka ei ole edes mahdollista, sillä jo nyt monet opiskelevat joutuvat henkensä pitimiksi sekä opiskelemaan, että tekemään töitä. Tämä tarkoittaa itseasiassa sitä, että opiskelun vauhdittumisen sijaan opiskelut viivästyvät!
  • uusien työpaikkojen luominen on puolestaan tässä luvatussa maassa melkoinen riskipeli. Kun suuret yritykset hakevat työvoimansa Kiinasta ja muualta, on suomalainen perusinsinööri (jolta suurimmat verotulot tulevat tuottavasta työstä) heikoilla jäillä.
  • Työurien pidentäminen on ollut jo tovin poliitikkojen huulilla, mutta kuten Iltalehdenkin kysely aikoinaan sanoi, niin kansa ei pidä siitä. Ikävää, mutta totta.

Kaiken kaikkiaan on melko selvää, että valtionvarainministeriön neljä miljardia ovat aika heikoissa kantimissa tässä asiassa.

Helsingin Sanomat vielä jatkaa:
Useat puolueet, muun muassa keskusta ja Sdp, ovat jo etukäteen arvioineet talouskasvun ja uusien työpaikkojen luomisen hoitavan osan kestävyysvajeesta, jolloin leikkauksia ei tarvittaisi. Sen sijaan kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen on korostanut, että ilman leikkauksia tuskin selvitään...
Kestävyysvaje on pitkän ajan ongelma, ja johtuu lähes pääosin väestön ikääntymisestä. Yhä harvempi suomalainen on tuottavassa työssä, ja samaan aikaan ikääntyneiden ihmisten eläkemenot sekä hoivamenot paisuvat.

Sdp ja Keskusta ovat sitä mieltä, että ongelmat hoituvat talouskasvulla ja uusien työpaikkojen lisäämisellä? Ihan oikeastiko? Miten jatkuva kulujen nousu ja velaksi eläminen tasautuu talouskasvulla, jos sitä talouskasvua ei tule? Varsinkin kun tässäkin maassa on hyvin usein tapana nostaa menoja, kun tulotkin kasvavat, mitään kun ei ole ruukattu pistää sukanvarteen. Ja mitä auttaa uudet työpaikat, jos niitä ei ole? Tälläkin hetkellä esimerkiksi Pöyry potki 400 veronmaksajaa ulos. Leikkaukset, jotka sattuvat paljon, on oikeasti tehtävä! Helsingin sanomien viimeinen virke kertoo koko karmean totuuden: "Yhä harvempi suomalainen on tuottavassa työssä". Työssä, joka tuo meidän yhteiskuntaan lisää rahaa.

No, mistä pitäisi sitten säästää? Iltalehden Pauli Vahtera on alkanut keräämään blogeihinsa listaa, joka on kieltämättä erittäin houkutteleva.

1 Maamiinat jätetään tuhoamatta
2 Perheiden yhdistämisen lopettaminen yhteisillä varoilla
3 RAY lopettaa maahanmuuttajien yhdistysten rahallisen tukemisen
4 Kuntien pätemättömien virkamiesten tekemät onnettomat hankinnat
5 Kehitysapumenojen iso leikkaus
6 Kuntatyöntekijöiden ylenmääräiset lomat
7 Vaihtuvat liikennenopeusrajoitusmerkit
8 Jätevesiasetuksen hylkääminen
9 Yritystukien lopettaminen, ensin Tekes rahat
10 Pienistä puroista kasvaa Amazonkin
11 Ihmisoikeuskeskus
12 Kotiin Afganistanista – säästöt Suomen sodan lopettamisesta satoja miljoonia euroja
13 Sotalaivaoperaatio Somalian rannikolle peruutetaan
14 Suurlähetystöjen karsinta
15 SPR:n rahan käytöstä
Vahtera on pitkissä blogikirjoituksissa ottanut säästökohteekseen pieniä ja suuria asioita, joista tärkeimpänä tulevat esiin hänen useissa blogikirjoituksissa mainitut maahanmuuttajat. On kuitenkin aika käydä ehdotukset kohta kohdalta läpi:
  1. Maamiinojen tuhoaminen oli minusta täysin väärä päätös ja pelkkää Suomen julkisuuskuvan kiillottamista. Eli toisin sanoen puhtaasti taloudellisesti kallis poliittinen päätös. Minusta meidän ei pitäisi luopua maamiinoista. Se säästäisi rahaakin.
  2. Minusta Vahtera on oikeassa. Sanotaanko vaikka niin, että jos somalimiehellä (joka ilmeisesti hyvin usein on se tulija) on varaa jättää lapsi ja äiti Somaliaan, niin Somalia on tarpeeksi turvallinen paikka hänellekin.
  3. Tähän en ota kantaa, mutta luulisin, että noitakin avustuksia jaetaan leväperäisesti.
  4. On totta, että kuntien virkamiehet tekevät osaamattomuuttaan huonoja päätöksiä. Toinen valitettava totuus on se, että julkinen sektori tilaa paljon töitä yksityiseltä sektorilta. Jos tämä lopetetaan, on myös yksityinen sektori ongelmissa.
  5. Minusta kehitysapumenoja ei kannata karsia, vaan niitä pitää valvoa paremmin. Pakolaiset tarvitsevat konkreettisia asioita, eivät mitään erikoisia hyvän mielen raamattuja tai vastaavia. Parempi, että autamme apua tarvitsevia muualla kuin täällä kotimaassa sosiaalituin.
  6. Jos tälläisiä on, niin ne pitänee lopettaa. En usko, että kuntien virkamiesten työ on yhtään sen haasteellisempaa kuin yksityisen sektorin työ. Ellei nyt oteta huomioon opettajia ja sairaalahenkilöstöä.
  7. Terve järki riittää, eli Vahtera on oikeassa. Emme tarvitse tuollaisia turhakkeita.
  8. Jätevesiasetus on turhake ja ilmeisesti joidenkin itsepäisten virkamiesten päähänpinttymä. Se pitäisikin purkaa. Heti.
  9. On varsin ristiriitaista, pitäisikö yritystuista luopua. Koska en ole aiheeseen tutustunut, niin joudun jäämään tästä kommentoinnista pois.
  10. Onhan tuokin totta. Vahtera käyttää esimerkkinä eduskunnan torkkupeittoja, joka sinällään olikin järkyttävä tuhlaus.
  11. Me emme tarvitse tänne verovaroilla kustannettavaa ihmisoikeuskeskusta. Se nyt vaan on karu totuus.
  12. Meidän ei pitäisi myöskään sotia muiden sotia. Suomi on kunnostautunut rauhanturvaajana, ei sotijana maailmalla ja meidän pitäisi pitää siitä kiinni.
  13. Minusta operaatio pitäisi tehdä, jos rahaa olisi, sillä on helpompaa auttaa pakolaisten kotimaassa. Säästöjen nimissä tästä operaatiosta pitäisi luopua.
  14. Suurlähetystöjä pitäisi todellakin tällä EU:n kaudella karsia. Jos olemme EU:ssa, niin miksi ihmeessä edes pidämme suurlähetystöjä? Haloo?
  15. En ymmärrä, että miten SPR:n rahan käyttö kuuluu valtiolle, joten jätän tämän tähän.

No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Valtionvarainministeriö on oikealla tiellä, mutta nyt pitäisi poliitikkojen viimeinkin ottaa vastuuta ja tehdä oikeat valinnat siinä, miten säästetään ja miten verotetaan. Aika näyttää, miten tässäkin käy.

Kirjoituksessa käytettyjä lähteitä:
Aamulehti: VM: seuraava hallitus joutuu leikkaamaan valtion menoja runsaalla 10 miljardilla
Taloussanomat: Näin paljon rahaa Suomelta puuttuu
IL: Pauli Vahteran säästölista 1
IL: Pauli Vahteran säästölista 2
HS: Poliitikkojen etsittävä kuuden miljardin kiristykset ja säästöt vaalien jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...