Kreikan tilanteessa kukaan ei juuri puhunut siitä, kuinka saksalaisilla ja ranskalaisilla pankeilla on kymmeniä miljardeja saatavana Kreikasta, mutta nyt sentään sanotaan suoraan, että Irlannin pankkikriisi johtuu pankkien rapakunnosta. Tässä mielessä on aiheellista kysyä seuraavat kysymykset:
1) Miksi markkinatalouden ei anneta hoitaa asiaa siten, kuin sen pitäisi asian hoitaa? Jos yrityksellä menee kapitalistisessa markkinataloudessa huonosti, on sen kohtalona yleensä kaatuminen. Tämä olisi tietenkin katastrofaalista Irlannille, joka omistaa pankkinsa ja on taannut kaikki talletukset (joita on muuten aivan käsittämätön määrä), mutta silti jos tässä maailmassa ei toimita kapitalistisen toimen mukaisesti, ei asiat voi mennä oikein. Ei ole nimittäin reilua, että kun pankit takovat rahaa, ne pitävät voittonsa ja jakavat sen osakkeenomistajille ja kun ne ottavat takkiinsa, huudetaan veronmaksajaa apuun.
2) Josta päästään kohtaan 2. Samanlainen kriisi iski Suomeen 1990-luvulla ja kutsuimme asiaa lamaksi. En muista, että Suomella olisi ollut oven takana auttajia, vaan asia hoidettiin itse. Nyt, kun olemme EU:ssa ja ennen kaikkea eurossa, on tilanne se, että me maksamme Irlannin pankkien ongelmat. Onko se reilua? Ei, ei ole.
3) Mikä takaa sen, että Kreikka ja Irlanti jäävät viimeisiksi uhreiksi? Vastaus on yksiselitteinen, "ei mikään", sillä kaikki maat ovat yksinkertaisesti valtavien johdannaiskauppojen ja taloudellisten vedonlyönnin uhreja. Uskokaa tai älkää, mutta joku tekee aivan massiiviset voitot sillä, että Irlannilla ja miksei samalla Portugalilla menee huonosti.
Sitten vielä ehdotus: ei osallistuta euron talkoisiin, sillä mikäli Portugali ja Espanja vielä kaatuvat, on euron loppu käytännössä käsillä. Taloussanomien mukaan euron loppu hyödyttäisi kaikkia, mutta mikä on totuus? Jos eurosta ei haluta luopua, on hommaan tultava annos maalaisjärkeä ja jos eurosta tullaan luopumaan, olisi Suomen ehdottomasti pidättäydyttävä lainan annosta ulkomaille.
Mielenkiintoinen ja selkolukuinen kirjoitus Irlannista: Havaitsija: Irlannin kriisistä.
Ja vielä absurdi tosiasia: taloushuolien kanssa painiva Irlanti antaa Kreikalle lainaa. Uskomatonta, mutta totta. :)
Muokkauksia 5.12.
Irlanti voi vielä sanoa "ei" avustuspaketille
"Pelastuspaketin" vaikutukset ovat jo valjenneet Irlannin kansalle, rahoitusmarkkinoille ja talouskriitikoille: Irlannille luvatut hätäluotot eivät ratkaise maan velkaongelmia, vaan pahentavat niitä.
Budjettiesitys on mittavine julkisen talouden kiristystoimineen esimakua Irlannille luvattujen hätäluottojen seurauksista. Tuo esitys voi myös kaataa hallituksen – ja välillisesti se voi jopa johtaa Irlannin irtisanomaan viime viikonlopun tukisopimukset.
Sen sijaan yhteensä 85 miljardin euron hätäluotot eivät vähennä ylivelkaisen valtion velkakuormaa senttiäkään, vaan kasvattavat sitä entisestään. Hätäluotot eivät kevennä senttiäkään myöskään Irlannin velanhoitokustannuksia, vaan päinvastoin niitäkin hätäluotot kasvattavat.
Hänen mielestään pankkien tai valtion yksityisiäkään rahoittajia on turha säästellä. Etenkin elinkelvottomissa pankeissa yksityisten rahoittajien pitäisi hänen mukaansa menettää sijoituksensa vaikka kokonaisuudessaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti