torstai 14. lokakuuta 2010

Hyviä uutisia Suomesta

Suomesta kuuluu taas keskellä "nousua" hyviä uutisia. Aion koota niitä tähän postaukseen sitä mukaa, kun niitä uutisista spottaan.

21.10.2010

Nokia vähentää 1800 työntekijää, joista 850 Suomesta
Nokia tehostaa toimintojaan ja leikkaa henkilöstöä reippaasti. Suomessa lähtöpassit saa 850 työntekijää. Leikkaukset ovat uuden toimitusjohtajan Stephen Elopin hyväksymiä.
Tämäkään kehitys ei ole yllättävää, enkä pitäisi minään valtavana yllätyksenä sitä, että Nokia muuttaa pääkonttorinsa pois Suomesta esimerkiksi viiden vuoden sisällä. Joka puolelta potkuja saanut Symbian heivataan pellolle, joka tarkoittaa monen kohtuullisen hyväpalkkaisen ihmisen irtisanomista. Ensinnäkin näen itse, että tämä on väärää politiikkaa Nokialta, mutta näen sen vaarallisena myös yhteiskunnan kannalta, sillä mitä vähemmän keskiluokkaa yhteiskunnassa on, sitä vähemmän yhteiskunta saa verotuloja. Tämä tarkoittaa automaattisesti hyvinvointiyhteiskunnan kurjistumista. Puhumattakaan siitä, että Nokian softa-kehitys on työllistänyt useita alihankkijoita mm. täällä Suomessa. Joten niiden potku-uutisia odotellessa. Onneksi Suomessa menee hyvin.

Eniro irtisanoi 155 työntekijää
Eniro Finlandin yt-neuvottelut alkoivat muutama viikko sitten, kun varmistui, että yhtiö lopettaa puhelinluettelojen julkaisemisen. Yt-neuvottelut päättyivät eilen. Ne koskivat 165:tä ihmistä.
Tämä on väistämätöntä kehitystä: ihmiset eivät ole enää aikoihin tarvinneet puhelinluetteloita yhtään mihinkään. Kehitys on tietenkin tässä suhteessa valitettavaa, mutta totuutta on katsottava silmiin kun maailma on siirtymässä digiaikaan.

18.10.2010

Wärtsilältä uudet jättipotkut
Wärtsilän mukaan Suomen osuudeksi väenvähennyksissä tulee noin 130 työpaikkaa. Muut vähennykset jakautuvat 30 maan kesken.
Hyvät uutiset vain jatkuvat! Nousukauden huumaa selvästikin.

15.10.2010

Lemminkäinen vähentää
Yhtiö arvioi tämän vuoden tuloksensa ennen veroja olevan positiivinen, mutta jäävän viimevuotista pienemmäksi.
Toisin sanoen yhtiö takoo vielä tänä vuonna voittoa, mutta huonompia aikoja on näkyvissä. Jos rakennusalalla toimiva yhtiö uskoo näin tässä asuntojen hintojen ihmelandiassa, niin pitäisiköhän tässä jo jopa huolestua?

14.10.2010

YLE: konkurssiaalto koettelee ravintola-alaa
Konkurssien määrä on yleisesti kääntynyt Suomessa taantuman jälkeen laskuun. Hotelli- ja ravintola-ala on poikkeus. Tammi–heinäkuussa alan yrityksiä kaatui konkurssiin Tilastokeskuksen mukaan 122.

Asiantuntijat pelkäävät, että pahin on vasta edessä.
Onko tämä jotain uutta? Kuten uutisessakin mainitaan, niin ravintoloissa käyvä ihmisjoukko on pienenemässä ja nuorilla ei ole enää joko aikaa tai ylipäätään varaa ryypätä Gin Toniccia yli viiden euron hintaan per laaki. On täysin selvää, että kaljaan nojaava ravintola-ala tulee ainakin tässä mittakaavassa kuolemaan Suomessa.

Pöyryltä tulosvaroitus ja YT-neuvottelut
ja
SAK:n ammattiliiton puheenjohtaja kertoo tulosvaroituksen olevan vakava signaali Suomen tilasta
Pöyryn mukaan tulosvaroituksen taustalla ovat viivästymät saatujen tilausten aloituksessa sekä lopullisissa investointipäätöksissä. Myös kapasiteetin käyttöasteet markkinoilla ovat pysyneet alhaisina. Lisäksi yhtiöllä on rakenteellista ylikapasiteettia Suomessa ... Useat Pöyryn teollisuusasiakkaista ovat sulkeneet kapasiteettiaan Suomessa ja ovat siirtämässä toimintojaan kehittyville markkinoille. Investointiaktiviteetti erityisesti teollisuus- ja kuntasektoreilla on laskenut. Tämä edellyttää rakenteellisia muutoksia erityisesti Suomessa.
Pöyryn ilmoittamat perustelut ovat erittäin huolestuttavia. Ne ovat vakava signaali koko Suomen teollisuuden heikentyvästä tilasta, TEAMin puheenjohtaja Timo Vallittu sanoo liiton tiedotteessa ... Nyt on kyse siitä, mitä tapahtuu tulevaisuudessa. On mahdollista, että syntyy itseään voimistava kierre alaspäin, Vallittu toteaa ... Jos teollisuus häviää viime vuosien tahdissa, niin seuraukset ovat vakavat koko yhteiskunnalle, Vallittu sanoo.
Toisin sanoen: yhteiskunnan siirtyminen palvelemaan toisiaan ei sittenkään toimi. Tämä ei luonnollisesti ole yllätys kenellekään, sillä tuottavan työn siirtyminen muualle tarkoittaa meidän yhteiskuntamme kurjistumista. Tämä on päivänselvä asia, että tämä trendi tulee valitettavasti jatkumaan ja jopa kiihtymään keskellä talouskasvua, jossa tavallinen kansa kurjistuu koko ajan enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...