torstai 26. huhtikuuta 2012

Hallitus pelaa uhkarohkeaa peliä

Tiistainen välikysymys-keskustelu osoitti montakin asiaa, mutta minulle se osoitti sen, kuinka jopa välinpitämättömästi hallitus pelaa melkoista uhkapeliä suomalaisten rahoilla. Itse välikysymys-keskustelu oli värikästä piilovittuilua milloin Keskustalle ja milloin Perussuomalaisille milloin mistäkin. Tosiasia oli, että tosiasioita pidettiin parlamentaarisen nollapuheen takana, eikä todellisiin kysymyksiin vastattu oikeasti kertaakaan.

Onneksi meillä on sentään media ja sellaiset toimittajat, jotka ymmärtävät jotain asioista. MTV 3:n 45 minuuttia kertoi, saman minkä Taloussanomien Jan Hurri oli kertonut: Suomen pankin taseessa on hurjat riskit. Niin hurjat, että niitä ajatellessa lähtee tavalliselta talliaiselta tukka päästä.

Hurri:
Pääomapako kriisimaista kiihtyy mutta pysyy vielä piilossa, sillä EKP toimittaa tilalle tuoretta rahaa niin paljon kuin on tarvis. Puoli-ilmaiseksi ja liikoja kyselemättä. Tämä raha-automaatti merkitsee miljardien eurojen piilotukea, kasvavia riskejä – ja pitää markkinataloutta pilkkanaan. Suomen Pankki kuuluu järjestelyn kustantajiin...

Rahavirtojen pääsuunnat ovat kriisin oloissa olleet selkeät. Yksityistä rahaa siirtyy epävakaasta etelästä vakaampaan pohjoiseen, ja viime kädessä veronmaksajien riskillä liikkuvaa keskuspankkirahaa siirtyy pohjoisesta etelään...

Tase- ja Target-tilastot kertovat, minkälaisia summia eurojärjestelmän sisällä on maasta toiseen siirtynyt. Summat ovat hillittömän suuria, ja lisäksi ne kasvavat hillitöntä vauhtia...

Virallisesti Suomen Pankin tai muiden keskuspankkien niin sanotut Target-saldot ovat pelkkä kirjanpidollinen sivuseikka. Virallisesti maksujärjestelmän pahatkin tasapainohäiriöt vain ilmentävät ongelmallista ilmiötä mutta eivät itse ole ongelma.

Sattumoisin nämä kirjanpidolliset sivuseikat kuitenkin kertovat, että Espanjan ja Italian keskuspankit olivat maaliskuun lopussa eurojärjestelmälle velkaa yhteensä yli 500 miljardia euroa, ja Saksan Bundesbankilla oli yksin yli 600 miljardia euroa vastaavia saatavia.

Suomen Pankki oli maaliskuun lopun tasetietojen perusteella 73 miljardia euroa saamapuolella. Näiden Target-saatavien ja -velkojen muodollinen vastapuoli on EKP. Riskit ja tuotot jaetaan kunkin keskuspankin pääomaosuuden mukaan.
Suomen Pankki on maaliskuun lopun tasetietojen perusteella 73 miljardia euroa saamapuolella? Okei, no miten tässä voi pahimmassa tapauksessa käydä?
Jos euroalue hajoaa, nämä kansallisten keskuspankkien saatavat keskuspankkijärjestelmältä muuttuvat olemattomiksi saataviksi, koska järjestelmää ei enää ole. Tällaiseen vaihtoehtoon ei ole edes varauduttu. Suomen pitää silloin valmistautua siihen, että 67 miljardin saatavat eivät koskaan tule takaisin, Sinn sanoi MTV3:lle.
Eli ne on sitten niinku menetetty ja silleen. 67 miljardia on enemmän kuin Suomen valtion budjetti, joten ihan pienestä summasta ei ole kyse. Mutta onneksi meillä on eduskunta, joka valvoo tätä koko hommaa, jotta homma ei kosahda. Urpilainen välikysymys-vastauksessaan:
Suomen Pankki on lisäksi osana eurojärjestelmää osallistunut euroalueen vakauttamistoimiin. Vastuistaan pankki raportoi suoraan eduskunnalle.
Uskokaa tai älkää, niin tässä oli kaikki, mitä valtionvarainministeri Jutta Urpilainen sanoi tästä aiheesta. Taseessa on 70 miljardia saatavia ja homma kuitataan yhdellä lauseella. Onneksi eduskunnassa ei ihan niin tyhmää väkeä ole, sillä aiheesta tuli kysymyksiä:
Markus Mustajärvi (vr):
Valtiovarainministeri Urpilainen, te sivusitte ainoastaan kahdessa rivissä Suomen Pankin roolia. Te sanoitte puheessanne: "Suomen Pankki on lisäksi osana eurojärjestelmää osallistunut euroalueen vakauttamistoimiin. Vastuistaan pankki raportoi suoraan eduskunnalle." Eikä mitään muuta, vaikka Suomen Pankin taselaskelmista löytyy paljon mielenkiintoista. Vuonna 2010 rahapoliittisiin operaatioihin liittyvät euromääräiset velat olivat 22 miljardia euroa. Nyt ne ovat 80 miljardia euroa, nelinkertaiset, ja kysymys kuuluu: mitä nämä rahapoliittiset operaatiot ovat, ja mitä riskejä niihin kätkeytyy?

Jyrki Yrttiaho (vr)
Valtiovarainministeriön rahoitusosaston ylijohtaja Pentti Pikkarainen teki viime kuussa tärkeitä kysymyksiä Suomen Pankin johdolle: millaisia riskejä Suomen Pankki on EKP:ssä ottanut ja millaisiin velvoitteisiin sitonut Suomen ja sen veronmaksajat eduskuntaa, hallitusta ja valtiovarainministeriötä informoimatta ja julkisuudelta salassa?

Kaj Turunen (ps)
Valtiovarainministeri Urpilainen omassa puheessaan kuittasi Suomen Pankin osuuden vaatimattomalla lausahduksella todeten: "Suomen Pankki on lisäksi osana eurojärjestelmää osallistunut euroalueen vakauttamistoimiin. Vastuistaan pankki raportoi suoraan eduskunnalle." Tämä oli ainut kohta Urpilaisen puheessa, missä hän viittasi millään tavalla Suomen Pankkiin, mutta tämä vaatimaton toteamus ei riitä selvitykseksi niistä vastuista, mitä Suomen Pankin kautta on syntynyt ja syntyy jatkossakin. Nämä vastuut ovat kaiken parlamentaarisen päätöksenteon ulkopuolella. Niitä ei käsitellä tässä salissa. Ne tekee itsenäinen Suomen Pankki itse osana Euroopan keskuspankkia, mutta niistä vastaa eduskunta ja niistä päätöksistä vastaa jokainen suomalainen veronmaksaja...
Suomen Pankki on pannut peliin ylivoimaisesti suurimmat Suomen panokset oikeastaan siitä riippumatta, laskeeko euromääriä Suomen Pankin taseesta sellaisenaan vai lasketaanko Suomen Pankin virallinen osuus koko eurojärjestelmän toimista.
Jutta Urpilaisen vastaus näihin huolestuneisiin kommentteihin oli seuraava:
Edustaja Mustajärvi kysyi Suomen Pankista. Suomen Pankki on eduskunnan pankki, ja Eduskunnan pankkivaltuusto, jonka puheenjohtaja on edustaja Zyskowicz, saa suoraan kaikki tiedot Suomen Pankilta. Eli hallituksella ei ole valtaa Suomen Pankkiin eikä hallituksella ole myöskään valtaa rahapolitiikkaan, vaan eduskunta ja Eduskunnan pankkivaltuusto on se taho, joka johtaa Suomen Pankin toimintaa. (Markus Mustajärven välihuuto)
Niin uskomattomalta kuin tämä kuulostaa, niin kukaan hallituspuolueiden edustaja ei viitannut tähän asiaan, eikä itse asiassa kukaan muukaan. Ilmeisesti tämä asia oli hallituksen silmissä "solved" tilassa. Varsinkin jos SP tekee omaa rahapolitiikkaansa viime kädessä veronmaksajien rahoilla. En oikeasti tiedä, että mitä tästä pitäisi kirjoittaa: sen voisin kertoa, että olisin ainakin itse tästä asiasta huolissani. Ehkä olen turhaan, ehkä en.

Ai niin siitä välikysymyksestä vielä: hallitushan pysyi odotetusti pystyssä, mutta minun mieleeni jäi tamperelainen poliitikko Pia Viitanen, jonka puheenvuoroissa ei välillä ollut kyllä järjen hiventä. Pia Viitasen sanomaa:
Tämä hallitus otti vakuudet, tämä hallitus toteutti taloushistorian suurimman velkajärjestelyn yksityisille veloille, ja sen seurauksena suomalaisten veronmaksajien tosiasialliset riskit pienenivät kahdella miljardilla eurolla...

Suomi sai vakuudet, Suomi toteutti sijoittajavastuun sosialidemokraattien johdolla ja meidän vaateestamme
Niin, tämä hallitus otti vakuudet käsittääkseni vain 20%:lle kokonaissummasta ja joutuu vakuuksien takia maksamaan koko summan kerralla. Se otti lisäksi sellaiset vakuudet, joita kukaan muu ei halunnut. Tämä hallitus toteutti yksin velkajärjestelyt veloille? Ööh? Muissa puheenvuoroissaan Viitanen paasaa niin paatoksellisesti vakuuksista, että heikompaa hirvittää. Ehkäpä taloushistorian sekavimmat, salaisimmat ja huonoimmat vakuudet ja Viitanen pitää niitä suurin piirtein Jeesuksen toisena tulemisena. Ai niin, siteeraa hän sentään oikein Sixten Korkmania siinä, kuinka Korkman on kehunut Urpilaisen saamia vakuuksia Talouselämässä. Muuten Korkman on ainakin vielä vuonna 2011 kannattanut sitä, että
Euroopan rahaliiton kohtalo riippuu siitä, lisätäänkö yhteisvastuuta ongelmamaiden auttamiseksi vai vastaako kukin valtio omista velvoitteistaan. Sixten Korkman kannattaa jälkimmäistä vaihtoehtoa...
Tärkeintä olisi saada konkretiaa no bail-out -periaatteelle, jonka mukaan kukin jäsenvaltio vastaa omista velvoitteistaan.
Lähde
No tämäpä tässä tältä erää.

Lähteet:

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_41_2012_ke_p_1.shtml
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/04/25/suomen-pankki-osallistuu-kriisimaiden-piilotukeen/201228000/170
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/04/26/sinn-mtv3lle-ekpn-tuhoon-ei-ole-varauduttu/201228219/12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...