torstai 17. helmikuuta 2011

Julkinen ala aiheutti ongelmia Tampereelle ja Suomelle

Tänään (17.2.2011) oli päivän Aamulehdessä pääkirjoitus, joka alkoi lupaavasti:
Julkinen ala tempaisi palkka-ankkurin irti
Kirjoituksessa todetaan yksioikoisesti, että palkkaratkaisu nostaa virkamiesten palkkoja kaksi prosenttia, jonka lisäksi heille maksetaan noin 100 euron kertaerä.

Ajatustasolla korotus ei ole suuri: itse asiassa korotus on pienempi kuin nykyinen inflaatio, joten sitä rataa kaikkien pitäisi olla tyytyväisiä. Valitettavasti kuitenkin tässä samalla unohdetaan eräs ikävä asia:
...tamperelaisvirkailijan palkka nousee vajaat 60 euroa kuussa... henkilöstömenoiksi (Tampereella) on arvioitu noin 583 miljoonaa euroa. Kaksi prosenttia siitä on 11 miljoonaa...
Ja tsädäm! Veromaksajilla, eli Tampereen kaupungin työtä tekevillä ihmisillä on uusi ongelma: mistä rahat? Aikooko kaupunki jatkaa työntekijöidensä vähentämistä (eläkejärjestelyin, irtisanomisin) vai leikataanko taas jostain, mistä ei pitäisi leikata? Jotain on toki tehtykin, sillä nykyinen henkilöstömäärä on 13 500 työntekijää, kun heitä oli vuonna 2008 15 947 (laskua on tullut siis peräti -18%!). Mutta tosissaan: mistä rahat, kun eletään aikaa, jolloin muualla maailmassa julkista sektoria on supistettu ja jopa julkisen sektorin palkkoja on laskettu? Itse näen tässä vain yhden tien ja se on se, että Tampereen kaupunki joutuu jälleen irtisanomaan ihmisiä työstään. Ja tämä vain sen vuoksi, että julkisen alan työntekijät eivät jaksaneet ajatella asioitaan yhtään sen enempää. Tosin niin se on aina ollut, mutta muutokset lähtevät yleensä teoista liikkeelle ja totuushan on, ettei julkinen sektori tuo yhteiskuntaan yhtään lisää uutta rahaa työnsä kautta.

Ja kun vielä katsoo kaupungin lukuja:

- Veroprosentti on noussut 19%:iin.
- Kaupungin tulos laski vuodesta 2008 vuoteen 2009 195 miljoonaa euroa jääden 16,7 miljoonaa euroa pakkaselle.
- Kaupungin velka nousi vuodessa (2008-2009) yli 86 miljoonaa euroa päätyen 283 miljoonaan euroon.

Niin tullaan siihen tulokseen, että Tampereen kaupungilla ei välttämättä mene ihan kauhean hyvin. 11 miljoonaa on toki pieni raha tämänkokoisessa kaupungissa, mutta työntekijöilleen ja asukkailleen tuollainen raha tietää varmasti irtisanomisia tai jotain muita leikkauksia.

Lähteet:
Aamulehti 17.2.2011, sivu A2
http://www.tampere.fi/hallintojatalous/talous/tilinpaatos.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...