lauantai 29. tammikuuta 2011

Suomen tilanne näyttää vakavalta

Suomen tilanne näyttää vakavalta ja jopa pelottavalta, sillä asuntojen hinnat jatkavat nousuaan (kupla muodostuu siis yhä suuremmaksi) ja inflaatio on kovassa nousussa. Tämä yhtälö tekee romahduksesta melko varmaa, vaikka sitä yritetään nyt epätoivoisesti estää.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen inflaatio oli joulukuussa jo 2,9% kun virallinen keskuspankkien tavoitetaso on 2,0%. Ja mikä sairanta, taantuman aikana Suomen kotitalouksien lainakanta kasvoi 6%, vaikka sen olisi pitänyt kaiken järjen mukaan laskea. Yhtälö, joka tähän on muodostumassa, on pelottava.

Annetaanpa esimakua kehittyvien talouksien inflaatiovauhdista:

Kiina: 5,1% (tosin ei oletettavasti todellinen)
Intia: 12%
Brasilia: 9%

Ja palataan takaisin Suomeen, jossa tälläistä megainflaatiota ei ole. Mutta: mitä inflaatio tarkoittaa Suomelle ja asuntokaupalle?

Käytännössä iso inflaatio tarkoittaa sitä, että euro heikkenee esimerkiksi suhteessa dollariin. Asiantuntijoiden mukaan yhdellä eurolla voi kesällä saada 1,20 dollaria, kun nyt eurolla saa 1,36 dollaria. Lisäksi maailmantaloudessa noussut inflaatio on aiheuttanut vakavia kriisejä mm. Afrikan maissa, joissa hinnat ovat siirtyneet suoraan esimerkiksi ruuan hintaan.

Käytännössä euron heikkeneminen tarkoittaa sitä, että meidän on lyötävä enemmän rahaa tiskiin, jotta voimme ostaa euro-alueen ulkopuolelta hyödykkeitä. Joka tapauksessa inflaatiomme on tavoitetasosta jo 0,9% liian korkea, joka tarkoittaa sitä, että inflaation alentamiseksi olisi toimittava. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että markkinoilta vähennetään tarjottavan rahan määrää korkoja nostamalla. Niin, mm. asuntovelan korkoja.

Niin on jo osittain ja pienessä mittakaavassa tapahtunutkin, mutta suomalaiset pankit haluavat edelleen pitää vielä illuusiota päällä: ne ovat nimittäin laskeneet omia marginaalejaan, jolloin lainojen korot eivät ole vielä nousseet liian korkeiksi. Mutta kuinka kauan tälläistä valheen kierrettä voidaan pitää päällä, jos asuntojen hinnat ovat nousseet vuodessa Helsingissä 13,7% vuoden aikana ja muuallakin Suomessa 7,8%! Siis rupusten, peruskorjaustakin odottavien asuntojen arvo on noussut vuoden aikana kymmenyksellä! Uskomatonta!

Paras on vielä luvassa, sillä asunnonvälittäjien mielessä minkäänlaista kuplaa ei ole olemassakaan! Peräti 96% asunnonvälittäjistä nimittäin uskoo, että saavansa tänä vuonna yhtä paljon tai enemmän toimeksiantoja. Pahinta tässä on, että ihmiset lukevat lehdistä asunnonvälittäjien kommentit ja tuudittautuvat omaan unelmaansa velkavankeudesta, jossa he haluavat viettää seuraavat vuosikymmenet. Totuushan kuitenkin on se, että asunnonvälittäjiltä ei pitäisi kysyä yhtään mitään, sillä heidän palkkansa riippuu täysin siitä, että miten ja mihin hintaan he saavat asuntojaan myytyä.

Totuus kuitenkin on se, että asuntojen hinnassa on nähty kiputaso jo ajat sitten ja kupla on ehdottomasti todellinen. Suomalaisen palkansaajan keskiansiot eivät pysty inflaation vauhdissa ja nettotulot putoavat maksujen, hintojen nousun ja verojen korotusten myötä. Toisin sanoen palkansaaja ja keskiluokka kurjistuvat samalla kun asuntojen hinnat jatkavat nousuaan. Jos tämä kupla on täysin selvä tavalliselle kansalaiselle, niin miksi se ei ole selvä hallitukselle, pankeille ja vakavasti otettavalle medialle? Yritetäänkö valtavaa kuplaa hyssytellä penkin alle Katri Helenan uudella kihlatulla ja odotetaanko, että kaikki räjähtää naamalle kuin Jokisen eväät?

On vain ajan kysymys, koska kupla laukeaa ja tämä laukeaminen on inflaation myötä yhä lähempänä.

Edit 18.02.2010: Ja nyt tilanne on se, että Suomen inflaatioprosentti on tasan 3,0%. Melkoista.

2 kommenttia:

  1. olet väärässä. suomessa on valtava pula tonttimaasta varsinkin pk-seudulla. muuttoliike pk-seudulle ja palkat nostavat asuntojen hintoja totutut 10 prossaa per vuosi seuraavien 10 vuoden ajan. emu heikko tilanne pitää korot alle 5 prossassa seuraavat ainakin 10 vuotta. inflaatiokin tulee nostamaan palkkoja joten kupla senkun kasvaa.

    VastaaPoista
  2. Niin, voin toki olla väärässä siinä, että koska kupla puhkeaa, mutta kuplaa ei välttämättä tarvitsisi kasvattaa tällä tavoin. Tonttimaa on kaavoituskysymys ja lähinnä poliittinen tahto ohjailee tätä asiaa. Jos asuntojen hinnat nousisivat 10% per vuosi tarkoittaisi se väistämättä sitä, että ansiotaso ei pysyisi mitenkään perässä (eiväthän palkat nouse 10% vuodessa, vaan 2-3% n. 2-3 vuoden ajanjaksolla). Ja kun korot nousevat sanotaanko vaikka 5%:n tuntumaan, on asuntojen halpeneminen väistämätöntä jo sinunkin väitteidesi pohjalta. Jos niin ei kävisi, ei kenelläkään olisi varaa ostaa asuntoa. :)

    VastaaPoista

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...