keskiviikko 12. elokuuta 2009

Vaalirahakohu ei yllätä

Suomalainen journalismi on ottanut viime viikkoina varsinaisen edistysaskeleen niin kutsutussa vaalirahakohussa. Kymmenien vuosien aikana muovautunut "hyvä veli"-verkosto on pikkuhiljaa murenemassa toimittajien "paljastusten" alla. Itse en missään vaiheessa usko, että kyseiset vaalituet olisivat tulleet toimittajille yllätyksenä, sillä tämän maan piirit ovat niin pienet. Nyt on vain käynyt niin, että jostain syystä hiljaisuuden verho on avautunut ja vaalirahatuet ovat paljastuneet kaikelle kansalle.

Itse en ole moisista paljastuksista järkyttynyt tai liiemmin hämmästynyt, sillä suomalaisen poliitikan kenttään lienee jo vuosia kuulunut rahoitus erilaisilta tahoilta. Onkin päivän selvää, että vuosien saatossa oikealla olevien puolueiden rahoitus on tullut yrityselämältä ja vasemmalla olevien puolueiden rahoitus ay-liikkeeltä.

Onko sitten puolueiden "piilo"-rahoitus oikein, sillä puolueet saavat tukea myös valtiolta? Ei. Ei ole, sillä tämänkaltainen rahoitus joko ay-liikkeeltä tai yrityselämältä vie pois puolueettomuuden ja objektiivisuuden sädekehän, jota me suomalaiset olemme kovasti yrittäneet pitää valheellisesti pinnalla näiden vuosien ajan.

Tavallisen kansalaisen näkökulmasta on selvää, että Kokoomuksen ja Keskustan yrityselämältä saama rahoitus on vaikuttanut päätöksiin ja miksei varmasti kunnallisiinkin asioihin vaikkapa kaavoituksessa.

- Johan on röyhkeää!, huudahtaa kadunkulmassa kessua poltteleva Kuja-Esa ja jatkaa:
- Herrat ne vaan käärii rahansa työmiehen selästä!

Ehkä niin, mutta törkeää on myös SDP:n saama rahoitus, sillä satoja tuhansia (ellei jopa miljoonia) euroja on virrannut ay-liikkeeltä SDP:n pohjattomaan kassaan työmiehen hyväksi. Ne ovat olleet rahoja, jotka ay-liikkeen jäsenistö on maksanut liitolle sen vuoksi, että ne työttömyyden sattuessa maksetaan takaisin päivärahoina. Mutta tärkein kysymys tässä asiassa on se, että mihin ne rahat ovat oikein menneet? Mihin helvettiin ne isot massit oikein menevät??! Varsinkin kun puoluetukia jaetaan seuraavasti (vuonna 2008, summasta puuttuvat vielä valtiolta tulevat viestintätuet, jotka ovat parhaimmissa tapauksissa useita miljoonia euroja):

- Keskusta 4,59 miljoonaa euroa
- Kokoomus 4,5 miljoonaa euroa (+ 80 000e yrityksiltä yms. lahjoittajilta)
- SDP 8,1 miljoonaa euroa (mukana viestintätuki, mutta lahjoitukset ay-liikkeltä ja yhdistyksiltä, 521 267 euroa, eivät ole summassa mukana)
- Vasemmistoliitto 1,53 miljoonaa euroa (vaikka puolueen kannatus on mitä on nykyään)
- Vihreät 1,35 miljoonaa euroa
- RKP 0,9 miljoonaa euroa (wtf???)
- Kristilliset 0,63 miljoonaa euroa
- Perussuomalaiset 0,45 miljoonaa euroa

Melkoisia rahareikiä nämä puolueet... MIHIN NÄMÄ RAHAT KÄYTETÄÄN?! Täältä tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...