tiistai 17. maaliskuuta 2015

Vaalit 2015: SDP

Myös toinen päähallituspuolue, SDP, on julkaissut vuoden 2015 vaalien vaaliohjelman. Se on ympäripyöreää luettavaa, joskaan ei niin paljon kuulijalle vastuuta antavaa kuin Kokoomuksen ohjelma. Silti se herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Jälleen kerran lyhyt analyysini vaaliohjelmasta, jos et sitä jaksa lukea.

SDP tarjoaa äänestäjilleen paljon: se tarjoaa lisää tasa-arvoa, parempaa hoivaa ja heikosta ihmisestä huolehtimista ja tottakai myös mm. veronalennuksia. Harmi vain, että kaikki se hyvä ja hienolta kuulostava tarinointi maksaa aivan tolkuttomasti, sillä tarjottavaa SDP esittelee järisyttävän pitkän listan. Epäilenkin, että SDP:n teeseillä valtion lähes 10 miljardin lainanotto kasvaa 15 miljardiin. Mistään epämukavasta SDP:n vaaliohjelma ei puhu. Vaaliohjelma ei puhu leikkauksista, lisämaksuista ja kaikesta muusta mahdollisesta, joka pyrkii turvaamaan SDP:n tukeman julkisen sektorin pöhöttyneisyyttä. Tätä tukevat myös Eduskunnasta tulleet keskustelut, joissa SDP:n edustajat ovat vannoneet, että julkiselta ei leikata. Yhteenvetona SDP lupaa kaikkea hyvää, muttei kerro suurin piirtein sanallakaan, että miten se aikoo tuon kaiken hyvän rahoittaa.

SDP:n kolme teesiä ovat:
  1. "Kasvu turvaa hyvinvoinnin"
  2. "Reilu työ, oikeudenmukainen palkka"
  3. "Perusasiat kuntoon -tasa-arvo ja turvallisuus kunniaan"
Kuten ensimmäisestä teesistä voidaan todeta, niin SDP luottaa talouskasvuun. En ihan oikeasti keksi muutakaan tapaa, jolla SDP rahoittaisi kaikki lupauksensa ja vielä korjaisi kuralla olevan talouden siinä samassa. Samaan hengenvetoon voidaan todeta, että sellaista talouskasvua ei tule koskaan olemaankaan, joka tämän kaiken toteuttaisi. SDP:n lista onkin kuin satu, jonka kaikki tietävät taruksi, mutta johon kaikki silti haluavat uskoa. 

Ensimmäisessä teesissä luvataan mm. kasvua ja uusia työpaikkoja, uusien innovaatioiden tukemista, ilmastonmuutoksen torjuntaa, sekä mm. lisää julkisia investointeja. Tämän lisäksi SDP lupaa rakentaa kotimaahan sijoittavia rahoitusvälineitä, nostaa yritysten ALV-velvollisuuden alarajaa ja aivan puskista luvaten vielä purkaa hakemus- ja valitusruuhkaa tehden lupaprosessit nopeiksi. Tarkoittaako se sitten byrokratian karsimista? Tuskin. 

Tämän lisäksi SDP ottaa ensimmäisessä teesissä kantaa palkkaratkaisuihin, lupaa panostaa koulutukseen, osaamiseen, asuntorakentamiseen suurissa kaupungeissa, tuottavuushyötyjen maksimointeihin ja energiaomavaraisuuden ja tehokkuuden parantamiseen. 

Pelkästään ensimmäinen teesi pitää jo itsessään niin paljon lupauksia sisällään, että voin ihan puhtaalla omallatunnolla sanoa, että kovinkaan moni niistä ei toteudu tai jos toteutuu, niin puhutaan näennäisvaikutuksesta. SDP puhuukin ensimmäisessä teesissään muodikkailla sanoilla ja asioilla, joissa mm. tiedotusvälineissä on mainittu, mutta siitä SDP ei puhu, miten hyvinvointi oikeasti turvataan. Se nimittäin tarkoittaa todella kovia leikkauksia, mutta demarit puhuvat mielellään kakun jakamisesta. Todellisuudessa tilanne on asioiden tuolileikki, jossa osalle asioista jää käteen Musta Pekka.

Toisen teesin asioista SDP puhuu kuin Ay-liike, enkä käsitä, että miten SDP pystyy työelämän kiemuroihin vaikuttamaan, koska valta siinä on annettu työmarkkinajärjestöille. Eihän meillä pystytä sopimaan edes eläkeiästä ilman, että asiaa kysytään työmarkkinajärjestöiltä! Miten SDP muka kuvittelee pystyvänsä haukkaamaan mukaan "kunniallisen tien eläkkeelle" tai työaikojen joustavuuden? Mitä SDP pystyy tekemään työelämän "tasa-arvolle" (jossa varmasti viitataan naisen euroon) ja nollasopimusten kieltämiselle? En usko, että ellei valtio ota itselleen sitä valtaa, minkä valtio pystyy ottamaan, niin SDP ei pysty tekemään näille asioille yhtään mitään. 

Kolmas teesi on taivaanrannan maalausta. SDP maalaa lukijalle kuvan puolueesta, joka vahvistaa yhteiskuntaa, tekee koulutuksellista tasa-arvoa paremmaksi (eh?) ja verojärjestelmää reilummaksi (joo, varmasti...). Tämän lisäksi melkein kuin yllättäen SDP kertoo tukevansa yksinhuoltaja-perheitä, yksin asuvia ja lapsiperheitä (tästä taisi jäädä vain opiskelijat pois?) eli toisin sanoen kaikkia. Eikö tämä ole mukavaa? Sen lisäksi SDP huolehtii vielä eläkeläisistä ja tukee omaishoitajien töitä aikoen samalla torjua yksinäisyyttä. Kuten huomaatte, niin SDP lupaa huolehtia meistä kaikista. Puolue ei aio antaa vapautta ja päätäntävaltaa meille ihmisille, vaan huolehtii meistä kaikista koska se tietää, mikä on parasta meille.

En tiedä, että mitä tälläisestä pitäisi sanoa? Meillä on puolue, joka lupaa miltei kaikkea muuta paitsi verojen nostoa, kurjuutta ja leikkauksia. Mitä tästä muka pitäisi ajatella, koska vaaliohjelman tekijät ovat ajatelleet meitä kaikkia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...