lauantai 21. maaliskuuta 2015

Vaalit 2015: Keskusta

Vaalien voittajaksi povattu Keskusta on luonnollisesti julkaissut oman vaaliohjelmansa, jonka se tuo esiin aivan uskomattoman sekavassa piirakkakaaviossa. Onneksi Keskustan kotisivuilta löytyy myös tulostettava versio, jota kykenee ihminenkin lukemaan. Jälleen kerran tässä lyhyt arvio Keskustan ajatuksista, jos et jaksa pidempiä tarinoita lukea.

Keskustan vaaliohjelma on ehkä tähän asti pragmaattisin niistä kolmesta, mitä olen lukenut. Se tarjoaa monia hyviä huomioita, joita on toki mm. SDP:n ohjelmassa kerrottu, tarjoten samalla jo hieman lukuja. Samalla se lupaa stopin veronkorotuksille ja lupaa miltei määrätietoisia leikkauksia byrokratiaan. Valitettavasti se samalla tarjoaa lisäbyrokratiaa, eikä Keskusta halua vaaliohjelmassaan pahemmin eritellä, että mistä se on valmis "tarvittaessa" tekemään vain kahden miljardin euron leikkaukset. Keskustan vaaliohjelma onkin kaksiteräinen miekka, joka saattaa lyöntihetkellä sohia myös lyöjää. Omassa muistissani on suhteellisen pragmaattisesta ohjelmasta huolimatta minua vanhempien ihmisten teemalause: "Kepu pettää aina". Valitettavasti uskon siihen tälläkin kertaa.

Keskustan neljä teemaa ovat:
  1. Talouskasvu
  2. Vastuunotto
  3. Julkinen talous
  4. Huolenpito
Keskustan vaaliohjelma lähtee liikkeelle talouskasvusta, joka on luonnollisesti näissä vaaleissa lähestulkoon se numero yksi. Valitettavasti lähes kissan kokoisilla kirjaimilla kirjoitettu "200 000 uutta työpaikkaa" on haihattelun ja toivotaan toivotaan-juttujen aatelia. Olisin voinut kuvitella, että joku puolue lupaa 100 000 uutta työpaikkaa, mutta että pistää vielä tuplaten paremmaksi? Keskustan mukaan tämä kasvu yksityisen sektorin työpaikkoihin olisi saatavissa bio- ja luovasta taloudesta. Se, mitä bio- ja luova talous tarkoittaa, niin siitä ei ole havaintoa. Bio-taloudessa on toki varmasti lupaavia kasvulukuja luvassa, mutta luovasta taloudesta minulla ei ole havaintoja. Luovassa taloudessa yleensä puhutaan tekijänoikeuksista, patenteista ja tavaramerkeistä, joten en ihan oikeasti käsitä, että mitä Keskusta tällä hakee. Haistan joka tapauksessa tässä haihattelun ensimmäiset merkit.

Tämän lisäksi Keskusta vaatii ETA-alueen ulkopuolisen työvoiman tarvehankinnan poistamista. Miksi? Ilmeisesti siksi, että Keskustan mukaan työvoimamme ei ole asiansa osaavaa. Lisäksi Keskusta väläyttää työurien pidentämistä, perustulon ottamista testiin ja byrokratian karsimista mm. koulutuksesta. Keskusta myös kertoo, ettei valtion omaisuudesta kannata luopua (muuta kuin 1,5 miljardin euron osalta) ja että biotaloudesta voidaan saada miljardiluokan menestystarina Suomelle. Tämän lisäksi Keskusta ilmoittaa, että uusiutuva energia on saatava 32 prosentista yli 60 prosenttiin seuraavan 20 vuoden aikana. Mahdollista? Ehkä. Todennäköistä? Ehkä ei. 

Talouskasvun osalta Keskusta hakee mallia, jossa työurien pidentämisellä ja biotalouden tukemisella saadaan kansa töihin yksityiselle sektorille. Valitettavasti Keskustankin ohjelma tuntuu vain ranskalaisilta viivoilta, jossa vaaditaan lähestulkoon kaikkea kaikille, joskin pienten kuntien ja maaseudun näkökulmasta, jotka ovat olleet Keskustalle tärkeitä kannatusalueita.

Vastuunotossa Keskusta avaa meille liikunta- ja kulttuuripalveluita ja aikoo tukea vähävaraisten lasten liikuntaa. Lisäksi Keskusta kuuluttaa asennetalkoita alkoholille, antaa tilaa vapaaehtoistyölle ja vaatii ilmastonmuutosta pysäytettäväksi ilmoittaen "Hiiletön Helsinki 2025" tavoitteen. Kun Keskusta vielä huutaa julkisen sektorin muutoksen jarrusta mahdollistajaksi on ilmoille heitety taas aiheita, joiden toteutumisesta voidaan olla eri mieltä. Ensinnäkin mitä pieni Suomi mahtaa sille, että ilmasto lämpenee varsinkin kun siitäkin on ollut tiedeyhteisössä kinaa, että lämpeneekö ilmasto ihmisen takia vai vain normaalien asioiden vuoksi. Mitä Keskusta mahtaa humalahakuiselle juomiselle tai miten valtio voi vaatia tukia vähävaraisille, kun keskituloisten lapsilla saattavat olla samat ongelmat harrastusten maksujen suhteen kuin "köyhemmillä"? Todellisuus kuitenkin on, että keskituloisten ja vähävaraisten rajasta on tullut veteen piirretty viiva. 

Huolenpidossa Keskusta valistaa meitä, että syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa ja että meidän on tehtävä elämä tasa-arvoisemmaksi yksineläjille. Miten tähän sitten päästään ja miten tämä sitten ratkaistaan, niin se saattaa olla mysteeri niin Keskustalle kuin meille muillekin.

Julkisesta taloudesta Keskusta toteaa asioita, jotka ovat olleet nähtävissä jo vuodesta 2008: meillä on verotus maailmanennätysluokkaa ja että emme voi kiristää veroastetta. Tässä Keskusta on täysin oikeassa, että veroja ei vain voi kerätä enempää kun kipurajalla ollaan jo nyt. Tämä tarkoittaa sitä, että Keskusta lupaa, että verot eivät nouse, joskaan Keskusta ei myöskään lupaa, että verot alenisivat. Tämän lisäksi keskusta vaatii ALV-velvollisuuden rajaa 10 000 euroon (niin kuin kaikki muutkin) ja että velaksi elämiselle on tultava loppu viimeistään vuonna 2019. Tähän Keskusta tarjoaa ratkaisuksi leikkauksia ja julkisen menokuria, joka tulee joka tapauksessa toteutumaan vaalien jälkeen ellei sitten Vasemmistoliitto kerää SDP:n ohella yli 50%:n kannatusta.

Keskusta myös ilahduttavasti vaatii SOTEa ja eläkeuudistusta maaliin. Toivottavasti ne maalin löytävät vaalien jälkeen, sillä ne ovat Suomelle tärkeitä uudistuksia. Valitettavasti Keskusta ei tosin kannata kuntien pakkoliitoksia, vaan painottaa vapaaehtoisuutta, kuten olettaa saattaa. Turvallisuudesta puhuttaessa Keskusta vaatii sisäisen turvallisuuden vahvistamista (lisää rahaa poliisille), kyber-turvallisuudesta huolehtimista ja puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa.

Minulle tulee mieleen Keskustan ohjelmasta se, ettei se pyri oikeastaan astumaan kenenkään varpaille. Mitään järisyttäviä ehdotuksia ei heitetä ilmaan, sillä vaalien jälkeen Keskusta on melko todennäköinen pääministeripuolue ellei nyt ihan ihmeitä tapahdu. Senpä takia Keskustan linjat ovat ainakin joltain osin yhteneväisiä muiden kanssa ellei sitten vasemmalla olevia puolueita oteta huomioon. Tosin SDP:n ohjelma on varmasti sovitettavissa Keskustan ajatuksiin, joten yhteistyötä demarien suuntaan ei varmastikaan ole haudattu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...