lauantai 12. heinäkuuta 2014

Lyhyesti tullista, alkoholista ja EU-direktiivistä

Suomen tulli on änkyräkänkyröissään tullut monelle matkaajalle tutuksi milloin kuningas alkoholin, milloin autoveron vuoksi. Nyt pinnalla on viime aikoina ollut alkoholi, koska autoverossa tulli on ottanut niin huolella turpaan, että tullin (ja sitä kautta valtion) pitäisi palauttaa liikaa vietyjä veroja takaisin.

Mutta palataan takaisin tähän alkoholiin ja tulliin. Ensimmäiseksi voisin pistää nokkani siihen, että kuinka paljon alkoholia saa tuoda vaikkapa Virosta Suomeen. Pikaisen lukemiskurssin perusteella sanoisin, että saat edelleen tuoda niin paljon kuin haluat, kunhan tuot sen omaan käyttöön ja raahaat viinakset itse kotiin. Tullin änkyröinnissä on kysymys valmisteverosta, joka on säädetty sekä Suomen lainsäädännössä, että EU-direktiivissä. Näin todetaan mm. valtionvarainministeriön sivuilla:
Uuden valmisteverotuslain mukaan alkoholintuojan tulee pyydettäessä antaa Tullille selvitys tuonnin tarkoituksesta ja saattaa todennäköiseksi, että tuotteet tulevat omaan käyttöön, mikäli hän tuo mukanaan enemmän kuin

1) 20 litraa välituotteita (esimerkiksi sherry, portviini, vermutti ja muut vastaavat juomat)
2) 90 litraa viinejä, joista enintään 60 litraa on kuohuviinejä (ml. siiderit ja käymisteitse valmistetut long drink -juomat)
3) 110 litraa olutta
4) 10 litraa muita alkoholijuomia (ml. muut kuin käymisteitse valmistetut long drink-juomat).

Siideriä ja long drinkkejä ei voida rinnastaa olueen.

Lakimuutoksen taustalla on alkoholiveron veropohjan epätavallinen pienentyminen sekä matkustajien mukanaan tuomien alkoholijuomien määrän kasvu. Tuonti on jäänyt pysyvästi korkealle tasolle.

Toisesta EU-maasta saa tuoda myös jatkossa alkoholia verovapaasti, jos sen tuo ainoastaan omaan käyttöön itse kuljettaen.
Eli mikäli jos tuot enemmän alkoholia, mitä tuossa on mainittu, niin joudut jossain tapauksissa selittämään tullille, että mitä olet tekemässä. Jos sanot, että tuot niitä omaan käyttöön, niin lukemani perusteella tulli on melko voimaton edessäsi siitäkin huolimatta, että jostain ihmeen syystä todistevelvollisuus on alkoholin tuojalla, eikä tullilla. Jos sanot, että tuot niitä työkaverin pojan häitä varten, niin olet todennäköisesti silloin kusessa. Senpä vuoksi kannattaa siis aina todeta, että raijaat autossasi viinaksia itsellesi omaan käyttöön, koska käyt vain kerran vuodessa Virossa tai muuta. En usko, että sinun tarvitsee mainita olevasi alkoholisti tai mikään muukaan. Kaiken järjen mukaan "omaan käyttöön" termin pitäisi riittää, mikäli noita tekstejä oikein ymmärrän, mutta kuten todettua: selvittämisvelvollisuus on valitettavasti sinulla.

Minua muuten naurattaa tuo, että alkoholiveron veropohja on epätavallisesti pienentynyt. Eikö VM:ssäkään ole huomattu, että vero on liian korkea jos veropohja pienentyy? Kuka tahansa kansalainen osaisi tuon kertoa torilla tai missä vain. Ei ihme, että tulli änkyröi, kun Suomen lainsäätäjät eivät vieläkään ymmärrä laskea veroja.

Toinen ihmetyksen aihe tuli Ilta-Sanomilta, joka kyselee uutisessaan, että tulli on ihmeissään, kun suomalaiset tilaavat kaljaa halvalla vaikkapa Saksasta ja kalja kannetaan kotiovelle asti. Uutinen on tyypillinen keltaisen lehdistön uutinen, jossa ei ole viitsitty kertoa kansalle asian taustoja. Kysehän on taas valmisteverosta ja EU-direktiivistä. Uutisen kommenteissa "asiantuntevat" suomalaiset huutelevat, että valmisteverohan on jo maksettu Saksassa, että mitä ihmettä tulli sitä Suomessa kyselee. Asia ei ole ihan näin yksinkertainen, sillä EU-direktiivissä todetaan:
Muiden henkilöiden kuin valtuutettujen varastonpitäjien tai rekisteröityjen taikka rekisteröimättömien elinkeinonharjoittajien ostamista tuotteista, jotka myyjä tai joku muu tämän puolesta kuljettaa suoraan tai muutoin kuin suoraan, on kannettava valmistevero niiden määräjäsenvaltiossa.
 Joten vaikka itsekin olin uutisen luettuani sitä mieltä, että mitä ihmettä se tulli taas selittää, niin EU-direktiiviä lukemalla voi todeta Suomen tullin olevan oikeassa. Nettikauppaa pitävän myyjän pitäisi siis EU-direktiivin mukaan tilittää valmistevero Suomeen, mutta kuten Ilta-Sanomien uutisessa todetaan, niin tulli ei voi tietää, että onko valmistevero tilitetty. Ostajan vastuulla tämä ei kuitenkaan ole, ellei ostaja itse järjestä alkoholin kuljetusta. Joten... Suomen lain ja EU-direktiivin mukaan Suomen tulli on oikeassa tässä asiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...