perjantai 28. maaliskuuta 2014

Uskomattomia uutisia Uudestakaupungista

En oikeasti ymmärrä yhtään mitään, muttei minun varmastikaan tarvitse ymmärtää, sillä luin taas uutisia Uudestakaupungista ja kyllä: nauroin ääneen. Uuteenkaupunkiin juuri vähän aikaa sitten rakennetun soijatehtaan työntekijät lakkoilevat jo "viidettä viikkoa".

Ja miksi?

Siksikö, että työnantaja riistää heitä ja maksaa orjapalkkaa? Siksikö, että työnantaja on mulkku? Ei, siksi, että he haluavat 30% lisää palkkaa! Ja mikä parasta, kumpikin osapuoli myöntää, että työntekijät saavat tällä hetkellä TES:n mukaista palkkaa, mutta silti työntekijät ihan tosissaan ja oman ay-liikkeensä tuella lakkoilevat hurjien palkankorotusten puolesta. Ei olekaan mikään ihme, että soijatehtaan johto on ihan vakavissaan kertonut, että koko tehtaan olemassaolo on vaakalaudalla. Hassuinta on, että 110 miljoonaa maksaneen soijatehtaan ovat laittaneet kuilun reunalle sen duunarit, jotka kyllä näyttäytyvät koko muulle Suomelle (tai ainakin minulle) aivan käsittämättöminä tapauksina.

Toisaalta voidaan sanoa, että jos jossain osataan pelata upporikasta ja rutiköyhää, niin Uudessakaupungissa. Samaan aikaan kun ihmisiä potkitaan kilometritehtaalle, niin ilmeisesti muutamat kymmenet ihmiset lakkoilevat ihan tosissaan paremman palkan puolesta. Ei ole vaikeaa miettiä, että kumman puolella sympatiani ovat tässä tapauksessa, varsinkin kun työtuomioistuimen asiakirjoista paljastuu, että:
Tuotantoon osallistuvien prosessityöntekijöiden työsuhteet alkoivat 2.9.2013, josta lukien työnantaja oli luvannut kaikille työntekijöille saman alkupalkan ja osaamisen myöhemmin karttuessa mahdollisesti monityötaitoisuuslisää. Työnantajan lupaus samapalkkaisuudesta ei kuitenkaan pitänyt, vaan työntekijöiden keskinäiset palkat korjattiin samalle tasolle vasta tammikuun alussa 2014. Tuotantopuolen prosessityöntekijöiden palkkauksessa aiheutti tyytymättömyyttä myös se, että huoltomiesten palkkataso on huomattavasti tuotantopuolen palkkoja korkeampi. Tuotantopuolella tuntipalkka on 11,17 euroa ja huoltomiesten tuntipalkka noin 17-20 euroa.
En ole todellakaan mikään asiantuntija, mutta voisin kuvitella, että tuo 11,17€/h on peruspalkka, jonka päälle tulee mahdolliset lisät, joita saattaa vuorotyössä olla esimerkiksi ilta- tai yölisät ja kenties jotkin muutkin lisät, joista en ole tietoinen. Samaan hengenvetoon on todettava, että +30% nostaa palkan 14,52€/h, joka tarkoittanee kuukausipalkkaan noin 500 euron nostoa. Se on aika paljon.

Muutenkin lakkoilusta on jo aiheutunut paikalliselle ay-liikkeelle kymmenien tuhansien eurojen sakot, joskin samaan aikaan työnantaja on menettänyt varmastikin satoja tuhansia euroja. Minä puolestaan kysyn, että eikö tälläiselle sakille voisi antaa kenkää laittomista lakoista ja eikö lakia voisi säätää kovemmat rangaistukset sille osapuolelle, joka tarkoituksellisesti ja aivan päättömästi rikkoo työrauhaa? Miksi ay-liike käyttäytyy näin kun se käyttäytyy, kun näilläkin työntekijöillä olisi mahdollisuus lakkoilla vaikka 100 vuotta kun työsopimukset eivät ole voimassa? Se on nimittäin se aika, jolloin näitä vaatimuksia kannattaa esittää.

Muutenkin Uudenkaupungin soijatehtaan työntekijät voisivat käydä kyselemässä vinkkejä lakkoiluun vaikka paperimiehiltä. Kysyisivät vaikka heiltä, että miten heille kävi pidemmän päälle kun lakkoilut oli lakkoiltu.

Aiheesta lisää vaikka täällä:
Työtuomioistuimen kanta
Mitä ihmettä soijatehtaalla Uudessakaupungissa tapahtuu?
Duunarit vaativat 30 % korotusta, tehdas aloitti yt:t
Soijatehtaan laittomasta lakosta jo neljäs tuomio – 30 000 euron sakot
Soijatehtaan lakkoilijoille 16 500 euron sakot
Soijatehtaan olemassaolo jo vaakalaudalla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...