lauantai 19. maaliskuuta 2011

Vihreiden vaalimenestys määrää puolueen suunnan

Sairastelun aika on ohi ja minulla on taas aikaa vaahdota jostain. Tällä kertaa vaahtoan Vihreiden vaaliohjelmasta, joka on muodostumassa todella tärkeäksi koko puolueen kannalta. Kaikkien muistissa nimittäin on tämänhetkisen hallituksen päätös kahden ydinvoimalan rakentamisesta ja siitä, että vihreät edelleen istuvat tässä hallituksessa. Vihreiden asema ympäristöpuolueena on siis murenemassa. Joka tapauksessa Vihreiden linjaukset ovat ristiriitaisia, kuten tästäkin voinemme todeta.

Yksi Vihreiden periaatteista on se, että valtion lisävelanotto lopetetaan vuoteen 2015 mennessä.
Lisävelanotto lopetetaan, mutta velanottoa ei lopeteta vai mitä?

Pienituloisten veroja kevennettävä (vaikutus 500 miljoonaa euroa)
Varmasti ihan hyvä ajatus, mutta todellisuudessa tälläinen veronalennus ei välttämättä pelasta ketään. Ajatus silti on hyväksyttävä ja kunnianhimoinen.

Pääoma- ja varallisuusveroja kiristetään 2%. Tämä tuo valtiolle tuloja 100 miljoonaa.
On taas oikeasti mietittävä mittasuhteita: köyhiä hellitään helpottamalla verotusta ja rikkaita ohjataan ohjaamaan tulonsa ulkomaille varallisuusveron nostolla. Ja kuten huomaamme, varallisuus- ja pääomaveron kiristämisellä saatava ero ei ole kummoinen. Onko tästä isommassa mittakaavassa mitään hyötyä?

Yritysverotusta loivennetaan 2%. Vaikutus 500 miljoonaa euroa.
Yritysveroa pitääkin laskea, sillä se turvaa ihmisten pääelinkeinon eli työn. Tosin nyt jo Vihreiden linjaukset hirvittävät, sillä velkaantuneen valtion takkiin on tullut jo 900 miljoonaa euroa.

Arvonlisäveroja korotetaan prosentilla. Tämä tuo 700 miljoonaa euroa valtiolle.
Niin, vihreät antavat 500 miljoonaa pois verotuksen kevennyksellä ja ryöstävät 700 miljoonaa tilalle. Minusta on päivänselvää, että arvonlisäveroa ei saa nostaa, sillä se kurjistaa ennenkaikkea köyhintä kansanosaa, sekä yrityksiä, jotka yrittävät myydä hyödykkeitä kuluttajille arvonlisäveroineen päivineen. Arvonlisäveron nosto saattaa pahimmassa tapauksessa tietää tuhoa kivijalkaliikkeille, jotka muutenkin menettävät asemiaan ulkomaisille kaupoille, jotka myyvät hyödykkeitä internetissä.

Seuraavia veroja on nostettava:
  • Energia- ja ympäristöverot
  • Asuntojen kiinteistövero
  • Jätevero
Tässä on vihreiden poliitikan ydin ja suurin ongelma: heidän filosofiansa on idealistinen, mutta samalla suurinta osaa kansaa kurjistava. Siinä missä köyhin kansanosa saa helpotuksia verotuksen muodossa, niin sitten samaa kansanosaa kuritetaan verotuksella toisaalla. Tämä on helposti sanottuna sumuttamista. Ensinnäkin:
  • Energia- ja ympäristöverojen nostaminen maassa, jossa energia on jo nyt erittäin kallista on poliittinen itsemurha. Maassa, jossa puolet vuodesta on lämmitettävä koteja tai liikuttava paikasta toiseen omalla autolla, on turha huudella energiaverojen korottamisesta, sillä se sattuu jokaiseen maan kansalaiseen kipeästi. Se ei sen sijaan satu niin sanottuihin city-vihreisiin, jotka kulkevat paikasta toiseen julkisella liikenteellä. Sekin on käsite, joka toimii vain suurissa asutuskeskuksissa jos niissäkään.
  • Asuntojen kiinteistöveroa nostettiin juuri ja muutenkin asumisen kulut ovat Suomessa valtavan korkeat. Vihreät haluaa tätä myöten kurjistaa entisestään ihmisten, joiden on toden totta pakko asua jossain, elämää.
  • Jätevero on nyt valtavassa epäsuosiossa niin sanotun paskalain myötä. Jäteveron korotukseen tähtäävä politiikka on täten melko mielenkiintoista.
Suomi on täynnä ideoita, luovuutta ja edelläkävijyyttä. Vähäpäästöisessä maailmassa tarvitaan, passiivitaloja, sähköautoja, pellettejä, pientuulivoimaa, älykästä liikennettä.. Tavoitteenamme on luoda viheraloille ja palveluihin 50 000 uutta työpaikkaa.
Suomi on täynnä Vihreiden mainitsemia asioita, mutta että viheralat saisivat jostain 50 000 uutta työpaikkaa. Se tarkoittaisi käytännössä sitä, että meidän täytyisi laajemmin kouluttaa ihmisiä ympäristöaloille ja odottaa, että tälle koulutukselle on kysyntää. Kysymys olisi siis viime kädessä melkoisesta riskipelistä. Lisäksi on syytä pureutua tarkemmin Vihreiden mainitsemaan vähäpäästöiseen maailmaan: ensinnäkin pientuulivoima maksaa ihan törkeästi rahaa, eikä sen hyötysuhteesta ole tarkempia mielikuvia. Toisekseen sähköauton tuotanto saastuttaa ympäristöä hurjasti ja kolmanneksi passiivitaloja on väitetty homepesiksi. Ongelmia? Kyllä.
Käytössä on perustulo; se on kaikille täysi-ikäisille maksettava perusturva, joka ei riipu muista tuloista. Siksi työnteko on aina taloudellisesti kannattavaa.
Vihreät ehdottaa kaikille maksettavaa perustuloa, joka on mielestäni hyvä asia. Se selkeyttäisi asioita huomattavasti ja tekisi elämisestä reilumpaa meille kaikille. Valitettavasti valtava sosiaaliturvakoneisto ja sitä ympäröivä byrokratia tulee tyrmäämään tämän hienon ajatuksen.
Maahanmuuttajat ovat yhteiskunnalle voimavara. Suomi tarvitsee aktiivisen ja johdonmukaiseen maahanmuuttopolitiikan, jossa erotetaan toisistaan pakolaisuus ja työperusteinen maahanmuutto. Myös EU-tason yhteistyötä tarvitaan...
Maahanmuuttopolitiikan tulee avata uusia tapoja päästä Suomeen, muutenkin kuin hakemalla turvapaikkaa. Työperusteista maahanmuuttoa on helpotettava. Suomeen tarvitaan tulevaisuudessa ulkomaista työvoimaa. Joillakin aloilla ja paikkakunnilla on työvoimavajetta jo nyt, ja väestön ikääntyminen tulee vaikeuttamaan tilannetta entisestään...
Pakolaispolitiikan lähtökohta on ihmisten oikeus hakea turvaa. Suomen on kannettava vastuunsa maailman pakolaisista ja tarjottava turvapaikka nykyistä useammalle. Pakolaiskiintiöitä on nostettava selvästi nykytasosta...
On lähes kiistaton asia, että maahanmuutto on sinällään näiden vaalien tärkein asia ja näyttää siltä, että Vihreät on omaksunut sen linjan, että he kannattavat maahanmuuttoa. Pahaa pelkään, että tämä linja on kansan tahtoon verrattuna väärä, sillä kansa oletettavasti haluaa tiukempia rajoitteita maahanmuuttoon tilanteessa, jossa useat muut Euroopan maat ovat kertoneet, että he ovat epäonnistuneet maahanmuuton suhteen. Miksi siis Suomi pystyisi suoriutumaan tässä asiassa jotenkin paremmin? Eikö olisi parempaa auttaa pakolaisia ja apua tarvitsevia suoraan paikan päällä?

Ilmoitetut luvut ja yhteenlasku (miljoonia euroja):

-500+100-500+700 = -200 miljoonaa euroa takkiin.

Summa summarum:

Vihreät ovat hyvin kaksinaamainen puolue, jossa se yrittää samaan aikaan kurjistaa ja parantaa köyhimpien ihmisten asemaa. Se haluaa verotuksella helpottaa yritysten asemaa, mutta samalla merkittävästi kurjentaa kansalaisten asemaa muun muassa energiaverojen ja arvonlisäveron kiristämiselle. Tämä kuristava vaikutus tarttuu erityisesti köyhään, joka tulee maksaneeksi Vihreiden vaaliohjelman myötä yhä enemmän ja enemmän. Siksipä näkisin, että puolueen vaaliohjelma vaikuttaa enemmän niin kutsutun city-vihreän hyödyksi tehdyltä ohjelmalta, ei niinkään koko kansan ohjelmalta.

Annan vaaliohjelmalle arvosanan asteikolla 1-5:

1

, sen takia, että se on kaksinaamainen ohjelma, joka ei ratkaise mitään ongelmaa, vaan luo niitä vain jumalattoman kasan lisää.

Lähteet:
http://www.vihreat.fi/politiikka/talous-ja-yrittajyys
http://www.iltalehti.fi/vaalit/2011022813234893_vl.shtml

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...