tiistai 12. marraskuuta 2013

Kuntien säästötalkoot

Kirjoitin jo tämän vuoden alussa ja sitäkin ennen kuntien taloudellisista ongelmista. Pitkin loppuvuotta olemmekin saaneet kuulla uutisia erilaisista kuntien säästöpäätöksistä, jotka koskettavat varmaan jollain tavalla jokaista kansalaista. Samalla kun olemme kuulleet säästöpäätöksistä, olemme myös kuulleet kunnallisveroprosentin nostosta, joka monessa kunnassa alkaa jo numerolla kaksi. Syyt, mitkä ovat johtaneet tähän kurimukseen ovat myös selvillä, mutta niistä ei hirveästi ole meteliä pidetty:
  • Valtio on lisännyt kuntien lain vaatimia tehtäviä huomattavasti. Tosin valtio on nyt suunnittelemassa sitä, että valtio vähentää näitä tehtäviä, mutta käytännössä valtio on tekemässä näitä päätöksiä aivan liian myöhään. Siksi valtio on suuressa viisaudessaan päättänyt...
  • ...vähentää kunnille maksettavia valtionavustuksia. Tämä on mielenkiintoinen yhtälö jo pelkästään sen takia, että kuntien menot tulevat nousemaan pakolla kun samalla rahamäärä vähenee.
  • Yksi syy on eittämättä talous yleisellä tasolla. Se on Suomessa edelleen karmeassa kunnossa, eivätkä talouden madonluvut näytä välttämättä kovinkaan valoisilta. Monet työllistävät alat irtisanovat tai lomauttavat ihmisiä hurjasti.
  • Yksi väistämätön syy kuntien ongelmiin on kuntatyöntekijöiden kustannustaso, joka on kertakaikkisesti aivan liian korkea. Olen varmaan sata kertaa kirjoittanut siitä, että välttääkseen irtisanomiset kunnalla töissä olevien olisi pudotettava 10-20% palkoistaan pois. Tämä ei tietenkään kenellekään käy ja muistelisinkin, että monet ay-liikkeet ovat suositelleet mieluummin lomautuksia (ja irtisanomisia). Tosin tätä on tehty monessa paikassa pehmeällä kädellä, sillä kunnat hoitavat ongelmaa eläköitymisen kautta ja jättämällä määräaikaisia palkkaamatta.
Mitä siis tehdä? Periaatteessa kunnilla on käsissä pahanlaatuinen pattitilanne, sillä palkansaajajärjestöt eivät suostu esimerkiksi lomarahojen leikkaamiseen. Sen sijaan ne ilmeisesti suostuvat jäsentensä irtisanomisiin ja lomautuksiin paljon mieluummin. Tuorein esimerkki on Jyväskylästä, jossa kuntien pääluottamusmiehillä on mopo täysin hukassa. Jyväskylä nimittäin vähentää vähintään 450 ihmistä ja enintään 900 ihmistä. Pääluottamusmiehet nimittäin toteavat, että:

"Lisärahoitusta palveluihin pitäisi heidän mukaansa hakea tasapuolisesti kaikilta kaupunkilaisilta, mikä tapahtuisi oikeudenmukaisesti verotuksen kautta."

Eli he ovat sitä mieltä, että kuntatyöntekijöiden palkkamaratonia pitäisi jatkaa vielä hamaan tulevaisuuteen sillä, että kaikki verotetaan oikeudenmukaisesti. Kuinka oikeudenmukaista se sitten on, että veroprosenttia hilataan koko ajan ylöspäin samalla kun terveyspalvelut käytännössä huononevat? Ennenkaikkea ydinkysymys voisi olla, että kuinka paljon on tarpeeksi? Kunnankin työntekijät haluavat varmasti isoja palkankorotuksia myös tulevina vuosina, joten näiden rahoittaminen verovaroin on ainakin moraalisesti vääränlaista toimintaa.

Kuntien talousahdinkoon on olemassa monta syytä, joista suurin syyllinen on valtio ja lainsäädäntö. Sitten tulee henkilöstö (kuka muistaa sairaanhoitajat muutama vuosi takaperin?), joka vaatii huomattavan suuria korotuksia, joihin ei kunnankirstun vartijoilla ole varaa. Niinpä kaikkien pitäisi löytää peiton alla lymyilevä realismin peikko ja tajuttava, ettei näin voi jatkua. Mutta koska kukaan ei tätä ymmärrä, niin ennustan irtisanomisten ja lomautusten aallon jatkuvan vielä lähitulevaisuudessakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...