Kaikki varmasti tietävät myös Suomen hallituksen, Olli Rehnin ja Eduskunnan aiheuttaman EVM-sotkun, jonka purkautumista saamme todennäköisesti odottaa vielä jonkin aikaa. Joka tapauksessa pelimerkit ovat jo sisäpolitiikassa niin sekaisin, että voisin antaa Jyrki Kataiselle papukaijamerkin jo pelkästään siitä, että hän on onnistunut pitämään hallituksen koossa siitäkin huolimatta, että Suomi rahoittaa espanjalaisia pankkeja, joka ei varmasti ole Vasemmistoliitolle mikään herkullinen juttu. Muutenkin lehtitietojen varassa eläneelle koko homma näyttää varsin kummalliselta sotkulta, sillä sopimuspuolena on espanjalaisten pankkien omistama FGD, eikä Espanjan valtio...
Tämän kirjoituksen tarkoitus on kuitenkin spekuloida Italian tilannetta, vaikkei EU ole ainakaan vielä kertonut, että heillä ei ole mitään neuvotteluja Italian kanssa menossa.
Nimittäin Arvopaperi uutisoi tänään, että
Italian suurimpien pankkien UniCreditin, Intesa Sanpaolon, Monte dei paschi di Sienan, Banco Popolaren ja Mediobancan kaupankäynti Milanon pörssissä on keskeytetty rajun kurssilaskun vuoksi...Mutta hetkinen? Meidän oma talousneromme Jutta Urpilainenhan lupasi Espanja-päätöksen jälkeen, että
Kurssilaskun taustalla on markkinoiden huoli Espanjan tilanteesta. Espanjan 10-vuotisen bondin korko kiipesi aamulla kaikkien aikojen ennätykseensä ja veti myös Italian korot nousuun.
Uskon ja toivon, että Espanjan tämänpäiväinen lainaohjelmapäätös lisää luottamusta Espanjaan. Tuo ohjelma on hyvä ja siinä on paljon sellaisia tavoitteita joita Suomi on pitänyt esillä, muun muassa sijoittajien ja omistajien vastuunkanto. Tietenkin toivon, että tilanne nyt ainakin hieman vakautuisi ja rauhoittuisi loppukesästäHarmillista kyllä, Urpilaisen "toivo" ja "usko" eivät tälläisessä tilanteessa yleensä riitä ja siltä se tosiaan näyttää, sillä tällä hetkellä Espanjan valtion 10 vuoden lainojen korko on 7,486%. Lienee turhaa sanoa, että se on samalla lainojen ennätys. Näyttäisi siis siltä, että Espanjaan annettu paketti ei ole luonut minkäänlaista "uskoa" tai "toivoa" markkinoihin, jotka luonnollisesti tekevät mitä haluavat.
Huonolta näyttää todella myös Italian tilanne, sillä Italian 10 vuoden korot ovat olleet maaliskuusta 2012 lähtien koko ajan loivassa nousussa. Nyt tilanne on hieman parempi kuin Espanjalla (6,355%), mutta on hyvin todennäköistä, että kriisi siirtyy seuraavaksi Italiaan. Tätä tukee montakin seikkaa:
- Italialla on velkaa noin 2000 miljardia euroa. Espanjallakin velkaa on reippaasti yli 1500 miljardia euroa.
- Espanjan työttömyysprosentti on 24,6% ja nuorisotyöttömyys varmasti yli 50%. Italialla työttömiä on 10,2%, joka on toki paljon maltillisempi tilanne.
- Italia olisi jo kaatunut aiemmin ellei EKP olisi omien sääntöjensä vastaisesti ostanut Italian velkakirjoja vuoden vaihteessa. Silloin Italian 10 vuoden velkojen prosentti oli yli 7%.
- Italian talouden kasvu on hidastunut. Maaliskuussa Italian talous kasvoi enää 0,4%. Samaan aikaan julkinen velka kasvoi yli 120% bruttokansantuotteesta. Negatiiviset talousluvut tarkoittavat käytännössä sitä, että velkaongelmaa on hyvin vaikea pysäyttää.
- Italia osallistuu Espanjan tukipakettiin, joka on mieletöntä siinä mielessä, että todennäköisesti Italia maksaa rahasta korkeampaa korkoa kuin se saa Espanjalta takaisin. Näin ollen Italia jää asiassa tappiolle?
Aika tietenkin näyttää, että miten Italian käy, mutta minusta on varsin selvää, että Italia tulee pyytämään tukirahoitusta vielä todennäköisesti tämän vuoden puolella tai viimeistään ensi vuoden alussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti