lauantai 30. toukokuuta 2009

AKEn tietojärjestelmän uudistus

AKEn eli Ajoneuvohallintokeskuksen tietojärjestelmäuudistus on vuosien saatossa hieman takkuillut ja ongelmia on varmasti ollut kaikenlaisia. On aika kerätä pieni kronologinen uutislähteistä kerätty kollaasi tapahtumista.

1999

Projekti aloitetaan ja odotukset ovat korkealla. "Perskutarallaa, meille on tulossa todella hieno tietojärjestelmä", ajattelevat AKEn pojat varmasti innoissaan.

2000, heinäkuu

Tietoenator vastaa AKEn tietojärjestelmän uudistuksesta.
Nykyinen Tieliikenteen tietojärjestelmä on tarkoitus jakaa paremmin hallittaviin osakokonaisuuksiin, joiden toteutuksen kilpailuttaminen tuo kustannussäästöjä.


2002, kesäkuu

Novo toimittaa AKE:lle tietojärjestelmiä, joiden avulla hallitaan tietoja muun muassa ajoneuvojen omistajista. Hankkeen hinnaksi kerrotaan 3,5 miljoonaa euroa eli ei mitään.

2004, marraskuu

Tietoenator saa AKE:lta jatkopestin ja rahan ulos kippaaminen ovista ja ikkunoista voi jatkua entiseen malliin.
Tärkeimpiä TietoEnatorin valintaan vaikuttavia tekijöitä olivat edullisin kokonaishinta, toimitusvarmuus, asiantuntemus ja teknologian hallinta, osapuolet sanovat.


2006, elokuu

Endero testaa AKEn uuden tietojärjestelmän. Ilmeisesti testaukset tuovat roppakaupalla ongelmia, jos uutisista täytyy jotain päätellä.

2007, kesäkuu

AKE:n tietojärjestelmäprojekti myöhästyy kahdeksalla (8) vuodella. Samalla arvioidaan, että koko projekti on valmis vasta 2011 ja todetaan, että hankkeen hinta on noussut jo 36,2 miljoonaan euroon. Tietoenator ja WM-Datan puuhaillessa omiaan, on AKE myös todennut, että autoilijat maksavat tämän hienon uudistuksen.

2009, toukokuu

AKE:n tietojärjestelmäprojekti myöhästyy kymmenellä (10) vuodella. Hankkeen hinta on noussut jo 49 miljoonaan euroon. Toisin sanoen kahden vuoden aikana on todettu, että hankkeen hinta on noussut 12,8 miljoonaa euroa. Melkoisen käsittämätöntä oikeasti.

Aftermath:

En rehellisesti osaa sanoa, että pitäisikö tässä enää itkeä vai nauraa. Olen onnellinen auton omistaja, joten minäkin joudun maksamaan nämä perseilyt. Mutta hei, maksetaan yhdessä! :)

edit: Jos joku lukee näitä minun postejani, niin heitelkäähän kommentteihin lisää linkkejä tähän AKE:n tietojärjestelmäuudistukseen, niin saan listasta täydellisemmän!

3 kommenttia:

 1. Hahahah.. Ei jumalauta.

  VastaaPoista
 2. AKE palkitaan räväkästä ja ryhdikkäästä toiminnasta antamalla sille lisää tietokantaduuneja:
  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Yle+Ministeri%C3%B6+suunnittelee+kaikkien+autoilijoiden+tiemaksua/1135269188231

  VastaaPoista
 3. Tämä on mielenkiintoinen tieto. Joudun palaamaan tähän asiaan seuraavassa blogipostauksessani, koska tämä hanke on terveen järjen vastainen projekti.

  VastaaPoista

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...